Τετάρτη 15.07.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Διαδήλωση δημοσιογράφων στη Βουλγαρία κατά της λογοκρισίας

Διαδήλωση δημοσιογράφων στη Βουλγαρία κατά της λογοκρισίας

Η διαδήλωση γίνεται επειδή γνωστή παρουσιάστρια παρακίνησε το κοινό να συμμετάσχει σε διαμαρτυρία κατά του διορισμού Αντιεισαγγελέα.

Η Βουλγαρία βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη  της ΕΕ σχετικά με την ελευθερία του Τύπου.

Πριν ένα χρόνο είχε δολοφονηθεί η 30χρονη δημοσιογράφος Βικτόρια Μαρίνοβα.

«Είναι άσχημο, είναι σκανδαλώδες»...Δεκάδες δημοσιογράφοι του δημόσιου Βουλγαρικού Εθνικού Ραδιοφώνου (BNR) προχώρησαν σε κινητοποίηση υπέρ της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης, αφού συνάδελφός τους, γνωστή για τα ρεπορτάζ της σχετικά με το επιρρεπές σε σκάνδαλα δικαστικό σύστημα της χώρας, τέθηκε προσωρινά σε διαθεσιμότητα.

Η υπόθεση αυτή δέχτηκε έντονη κριτική από οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και από το βουλγαρικό τμήμα της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, που έκανε λόγο για «πραξικόπημα εναντίον του δημοσιογραφικού επαγγέλματος».

Oυραγός η Βουλγαρία στην ελευθερία του Τύπου

Η Βουλγαρία βρίσκεται τελευταία στην κατάταξη των χωρών μελών της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου.

Την Πέμπτη ο νέος επικεφαλής ειδήσεων του BNR, Νικολάι Κράστεφ, έθεσε σε διαθεσιμότητα τη Σίλβια Βελίκοβα, μια γνωστή παρουσιάστρια και ρεπόρτερ του ραδιοφώνου, με το σκεπτικό ότι παραβίασε τη σύμβασή της επειδή κάλεσε τους ακροατές της να συμμετάσχουν σε μια διαμαρτυρία για τον διορισμό του επόμενου αντεισαγγελέα της Βουλγαρίας.

Πολλοί συνάδελφοί της αλλά και πολίτες θεώρησαν ότι η ενέργεια αυτή ήταν πολιτικά υποκινούμενη. Μετά τις έντονες αντιδράσεις, ο Κράστεφ υπέβαλε την παραίτησή του και η Βελίκοβα επανήλθε στη θέση της. Εν μέσω της αναταραχής, το BNR διέκοψε για πέντε ώρες την εκπομπή του ειδησεογραφικού προγράμματος Horizont και η επιτροπή τηλεπικοινωνιών ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει το θέμα.

«Είμαι εξοργισμένη», είπε η 67χρονη Βελίσκα Παουνόβα, μια από τους δεκάδες απλούς πολίτες που συμμετείχαν σήμερα στην κινητοποίηση των δημοσιογράφων, κατηγορώντας το πολιτικό κατεστημένο της Βουλγαρίας ότι προσπαθεί να φιμώσει τα ΜΜΕ. «Είναι άσχημο, είναι σκανδαλώδες. Τι φοβούνται; Ο κόσμος δεν είναι χαζός, καταλαβαίνει γιατί συμβαίνουν αυτά», πρόσθεσε.

Οι απειλές της κυβέρνησης και η δολοφονία της 30χρονης δημοσιογράφου

Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 111η θέση, μεταξύ 180 χωρών, στην κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα που αφορά την ελευθερία του Τύπου. Είναι δηλαδή πιο χαμηλά και από άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Τον Οκτώβριο του 2017 εκατοντάδες δημοσιογράφοι διαδήλωσαν στη Σόφια μετά τις απειλές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Βαλέρι Σιμεόνοφ εναντίον των μεγαλύτερων τηλεοπτικών σταθμών της χώρας, με την κατηγορία ότι είχαν εξαπολύσει μια «μαζική εκστρατεία λάσπης» εναντίον του.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο, η 30χρονη δημοσιογράφος Βικτόρια Μαρίνοβα, μητέρα δύο παιδιών, δολοφονήθηκε με βάρβαρο τρόπο. Η «πένα» της ενοχλούσε μάλλον παράφορα το καθεστώς Μπορίσοφ.

Ήταν δημοφιλής δημοσιογράφος στη Βουλγαρία και θεωρείτο η καλύτερη στην ερευνητική δημοσιογραφία. Ήταν μία ισχυρή «φωνή» που υπερασπιζόταν την ελευθερία της έκφρασης. Η έρευνά της επικεντρωνόταν στη διαφθορά του κράτους.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.