Δευτέρα 25.05.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • H Λάουρα Κοβέσι είναι η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

H Λάουρα Κοβέσι είναι η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας

Μετά την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την Κριστίν Λαγκάρντ στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα, μια ακόμη γυναίκα αναλαμβάνει κορυφαίο αξίωμα στην Ένωση.

Ο λόγος για την Λάουρα Κοβέσι. Την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας διαφθοράς στη Ρουμανία, η οποία αναμένεται -εκτός συνταρακτικού απροόπτου- να γίνει η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER – ήτοι οι απεσταλμένοι των κρατών – μελών στις Βρυξέλλες) συμφώνησαν να υποστηρίξουν την 46χρονη νομικό από τη Ρουμανία για τη θέση της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας η οποία θα έχει την εξουσία να διεξάγει έρευνες και να ασκεί διώξεις για εγκλήματα που πλήττουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπως απάτη, διαφθορά, ξέπλυμα χρήματος και διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.

Η υποψηφιότητά της για αυτήν την κορυφαία θέση είχε «παγώσει» καθώς αρκετά κράτη – μέλη κράτησαν αρνητική στάση προτιμώντας να υποστηρίξουν τον υποψήφιο Εισαγγελέα από τη Γαλλία. Ακόμα και η Ρουμανία η χώρα καταγωγής της είχε κρατήσει την πιο αρνητική στάση, καθώς η Λάουρα Κοβέσι αποτελεί «κόκκινο πανί» για πολλούς στη χώρα της λόγω της δράσης της ως επικεφαλής της εισαγγελίας διαφθοράς.

Η κυρία Κοβέσι κατάφερε να αποκτήσει γενική αναγνώριση σε αρκετές πρωτεύουσες της ΕΕ καθώς κατάφερε να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη, δημάρχους, βουλευτές και υπουργούς από τη Ρουμανία που εμπλέκονταν σε υποθέσεις διαφθοράς. Οι ενέργειές της οδήγησαν στην απομάκρυνση της από τη θέση, ενώ παραγγέλθηκε και πειθαρχικός έλεγχος εναντίον της.

Τον Μάρτιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να στηρίξει την κυρία Κοβέσι παρά τις προσπάθειες του Βουκουρεστίου να μπλοκάρει την υποψηφιότητά της. Για να γίνει η κυρία Κοοβέσι η πρώτη επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των δύο νομοθετικών οργάνων της ΕΕ, ήτοι του Συμβουλίου της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κάτι που θεωρείται, σχεδόν, δεδομένο. Σε περίπτωση που λάβει το πράσινο φως η κυρία Κοβέσι αναμένεται να αναλάβει καθήκοντά ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ) έως το τέλος του 2020,

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.