Πέμπτη 28.05.2020

Εορτάστηκε και φέτος στην Ελλάδα η Ασούρα

Eορτάστηκε και φέτος στην Ελλάδα, από τους σιίτες μουσουλμάνους η Ασούρα, η επέτειος θανάτου του Χουσεΐν ιμπν Αλί, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, που έχασε τη ζωή του στη μάχη της Καρμπάλα (τον 7ο αιώνα, στο σημερινό Ιράκ).

Οι Σιίτες έχουν ως αγίους μεγαλομάρτυρες, τον Αλή και τον γιο του Χουσεΐν, οι οποίοι δολοφονήθηκαν από τον Μωαβία, τον ιδρυτή της δυναστείας των Ομαγιάδων χαλιφών. Μια φορά το χρόνο οι πιστοί του Σιισμού, σε ανάμνηση των μαρτυρίων του ιμάμη Χουσεΐν, αυτομαστιγώνονται και αυτοβασανίζονται σε λατρευτικές εκδηλώσεις που διαρκούν 10 μέρες. Σε πολλούς απ' αυτούς οι ουλές στην πλάτη τους από προηγούμενες χρονιές είναι εμφανείς.

Στη χώρα μας το έθιμο της αναπαράστασης του μαρτυρίου του Χουσεΐν πραγματοποιείται στο Περιστέρι ή τον Πειραιά, με δεκάδες μαυροφορεμένα άτομα να αυτομαστιγώνονται δημοσίως χρησιμοποιώντας φραγγέλια μικρού μήκους. Οι πιστοί διευκρινίζουν πάντως πως το αυτομαστίγωμα το επιλέγουν οι ίδιοι προκειμένου να εκφράσουν τη βαθιά τους πίστη.

Στην επίμαχη τελετή συμμετέχουν μόνο άντρες, ενώ οι γυναίκες προσεύχονται σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα.

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.