Τρίτη 07.07.2020

Αυτόματο πότισμα: Πώς θα κάνετε σωστή συντήρηση

'Ενα αυτοματοποιημένο σύστημα ποτίσματος εφοδιάζει τα φυτά με την απαραίτητη ποσότητα νερού κάθε φορά που τη χρειάζονται. Έτσι, τα φυτά έχουν την κατάλληλη φροντίδα ακόμη κι όταν εσείς βρίσκεστε χιλιόμετρα μακριά. 

Εγκατάσταση
Μπορείτε εύκολα να εγκαταστήσετε μόνοι σας το σύστημα σε ένα μπαλκόνι ή έναν κήπο λίγων τετραγωνικών.
Πρώτα πρέπει να φτιάξετε ένα δίκτυο παροχής νερού και στη συνέχεια με έναν προγραμματιστή να το αυτοματοποιήσετε.
Αν διαθέτετε μεγάλο κήπο ή χλοοτάπητα, καλύτερα να αναθέσετε τη μελέτη και την εγκατάσταση του συστήματος σε έναν γεωπόνο. Αυτός θα ελέγξει την πίεση του νερού, θα αποφασίσει από πού πρέπει να περάσουν οι σωλήνες, το μήκος που πρέπει να έχουν και θα καθορίσει ποια εξαρτήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν.
Σε κάθε γραμμή ποτίσματος τοποθετείτε πάντα τον ίδιο τύπο εκτοξευτήρων. H συνολική παροχή των εκτοξευτήρων κάθε γραμμής ποτίσματος δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μέγιστη παροχή του δικτύου σας.
Εξαρτήματα, Προγραμματιστής
Ο μηχανισμός που αυτοματοποιεί τη λειτουργία του συστήματος. Στο εμπόριο διατίθενται προγραμματιστές μπαταρίας και ρεύματος. Επίσης, υπάρχουν πολλοί τύποι ανάλογα με το μέγεθος του κήπου, αλλά και τον αριθμό των προγραμμάτων. Κάποιοι από αυτούς έχουν συγκεκριμένα προγράμματα ποτίσματος, ενώ άλλους μπορείτε να τους ρυθμίσετε εσείς. Σχεδόν όλοι οι νέας γενιάς προγραμματιστές μπορούν να συνδεθούν με αισθητήρες υγρασίας ώστε να σταματούν το πότισμα όταν βρέχει.

Ακροφύσια
Τα εξαρτή-ματα που τοποθετούνται στις εξόδους του νερού. Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα, ανάλογα με την ακτίνα ποτίσματος και την ποσότητα νερού που θα απαιτηθεί. Σιγουρευτείτε ότι περιέχουν βαλβίδα για την αυξομείωση της παροχής του νερού.

Εκτοξευτήρες ή μπεκ
Ανάλογα με τη θέση τοποθέτησής τους διακρίνονται σε υπόγειους (ποπ - απ) και υπέργειους, ενώ ανάλογα με τον τρόπο εκτόξευσης του νερού σε στατικούς, παλμικούς, τύπου βεντάλιας και περιστρεφόμενους.

Πασσαλάκια
Χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των σωληνώσεων στα παρτέρια και τις γλάστρες.

Σταλάκτες
Τοποθετούνται στις άκρες των πλάγιων σωλήνων ή πάνω στον κεντρικό και ρίχνουν το νερό σχεδόν ανά σταγόνες.

Σωλήνες
Στην αγορά θα βρείτε από τον πολύ λεπτό σωλήνα έως τον πολύ χοντρό. Στους κήπους συνήθως χρησιμοποιούνται εκείνοι που αντέχουν σε πίεση 6 ατμοσφαιρών.

Συντήρηση
Ο τακτικός έλεγχος του συστήματος θα εξασφαλίσει τη μέγιστη απόδοση και τη μακροζωία του.
Η πιο κατάλληλη περίοδος είναι νωρίς την άνοιξη, ώστε να αντικατασταθούν τυχόν φθαρμένα εξαρτήματα, ενώ το φθινόπωρο ενδείκνυται για τον έλεγχο των σωληνώσεων και των ακροφυσίων.
Αρκετά συχνά πρέπει να αφαιρείτε τα ακροφύσια και να τα ξεπλένετε με ξίδι και νερό προκειμένου να τα καθαρίσετε από τα άλατα.
Το χειμώνα καλό είναι να αφαιρούνται οι μπαταρίες του προγραμματιστή και να αποσυνδέεται από το δίκτυο, γιατί οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές.

Συμβουλές
Αν προγραμματίσετε το πότισμα τις βραδινές ώρες θα μειώσετε σημαντικά την εξάτμισή του, εξασφαλίζοντας περισσότερο νερό για τα φυτά.
Ελέγχετε τακτικά το σύστημα, γιατί συχνά οι εκτοξευτήρες και οι σταλάκτες βουλώνουν από άλατα ή λάσπη.
Το κλάδεμα των μεγάλων κλαδιών μειώνει το φύλλωμα των δέντρων ή των φυτών, ελαττώνοντας ταυτόχρονα και τις ανάγκες τους για νερό.

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.