Πέμπτη 02.04.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • «Δώρο» ΗΠΑ στον Ερντογάν: Η Halkbank γλιτώνει προς το παρόν τη δίωξη και τα πρόστιμα

«Δώρο» ΗΠΑ στον Ερντογάν: Η Halkbank γλιτώνει προς το παρόν τη δίωξη και τα πρόστιμα

Η τράπεζα του Ερντογάν κέρδισε ασφαλιστικά μέτρα με τα οποία οι αμερικανικές αρχές καλούνται να παύσουν προσωρινά τη δίωξή της τράπεζας για παραβίαση του εμπάργκο στο Ιράν

Ομοσπονδιακό εφετείο των ΗΠΑ εξέδωσε προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων με την οποία παύει η δίωξη της Τουρκικής τράπεζας Halkbank, ή οποία κατηγορείται για παραβίαση των όρων του εμπάργκο στο Ιράν, τουλάχιστον μέχρι οι δικαστές να αξιολογήσουν «άλλα αιτήματα» που έχει υποβάλλει η τράπεζα.

Η Halkbank είχε προηγουμένως επιδιώξει την απόρριψη της υπόθεσης, αρνούμενη να δηλώσει αν είναι ένοχη ή αθώα. Ένας δικαστής αρνήθηκε το αίτημα απόρριψης κι έτσι η τράπεζα προχώρησε σε έφεση. Τώρα ένα τριμελές δευτεροβάθμιο εφετείο θα κληθεί να αποφασίσει σύντομα.

Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι η τράπεζα φυγοδικεί, και ζητούν από το δικαστήριο να την καταδικάσει σε προσβολή του δικαστηρίου και να επιβάλει πρόστιμα μέχρι να αρχίσει να απαντά στις κατηγορίες.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν από τον Οκτώβριο επίσημα την Halkbank, η οποία ανήκει στην τουρκική κυβέρνηση, ότι παρείχε βοήθεια στο Ιράν εξασφαλίζοντας στην Τεχεράνη πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δολάρια εσόδων από πώληση πετρελαίου τα οποία παρέμεναν παγωμένα σε λογαριασμούς στις ΗΠΑ.

Ένας ανώτερος σύμβουλος της τράπεζας έχει ήδη καταδικαστεί για την υπόθεση, ενώ ένα στέλεχος ομολόγησε την ενοχή του ως ενορχηστρωτής του σχεδίου.

Η υπόθεση έχει γίνει αγκάθι για τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ερντογάν, ο οποίος πιέζει διαρκώς τον πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ προκειμένου να παρεμβαίνει για την εκτόνωση ή την παύση της δίωξης.

Το ύψος των προστίμων που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τόσο υψηλό που μπορεί να κλονίσει όχι μόνο την κρατική τουρκική τράπεζα και το καθεστώς Ερντογάν αλλά και το τουρκικό χρηματοπιστωτικό σύστημα συνολικά.

 

 

 

 

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.