Τετάρτη 15.07.2020
  • Αρχική
  • Κόσμος
  • Μακρόν για τη διδαχή ιμάμηδων σε παιδιά: Δεν ισχύουν εδώ τουρκικοί νόμοι

Μακρόν για τη διδαχή ιμάμηδων σε παιδιά: Δεν ισχύουν εδώ τουρκικοί νόμοι

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την ξένη επιρροή και να διασφαλίσουμε πως όλοι σέβονται τους νόμους της δημοκρατίας»

Τη θέλησή του του να καταργήσει το πρόγραμμα που επιτρέπει σε ξένες χώρες να αποστέλλουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκειμένου όπως είπε, να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος «διχασμού».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα πως το Παρίσι θα πολεμήσει την «ξένη παρέμβαση» μέσω οργανωμένων θρησκευτικών ιδρυμάτων.

«Πρόβλημα υπάρχει όταν στο όνομα της θρησκείας, κάποιοι θέλουν να διαχωρίσουν τους εαυτούς τους από τη Δημοκρατία και συνεπώς δεν σέβονται τους νόμους της», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

Το πρόγραμμα που πρτίθεται να τερματίσει ο Μακρόν, δημιουργήθηκε το 1977 και έδωσε τη δυνατότητα σε εννέα χώρες να στείλουν ιμάμηδες και δασκάλους στη Γαλλία για να πολιτιστικά μαθήματα και ξένες γλώσσες σε παιδιά. Τα προγράμματα αυτά δεν έχουν καμία επίβλεψη από τις γαλλικές αρχές.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν τέσσερις μουσουλμανικές χώρες, η Αλγερία, η Τυνησία, το Μαρόκο και η Τουρκία και τα μαθήματα παρακολουθούν περίπου 80.000 μαθητές κάθε χρόνο. Περί τους 300 ιμάμηδες φτάνουν στην Γαλλία κάθε χρόνο από της χώρες αυτές. Ο ίδιος αριθμός αναμένεται και φέτος, αλλά το 2020 θα είναι η τελευταία χρονιά μαζικής εισόδου ιμάμηδων στη Γαλλία, σύμφωνα με τον Μακρόν.

Η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε από το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο (CFCM), το όργανο που εκπροσωπεί το Ισλάμ στην Γαλλία να προτείνει λύσεις για να εκπαιδεύονται ιμάμηδες σε γαλλικό έδαφος και να διασφαλιστεί ότι μιλούν τη γαλλική γλώσσα και δεν διαδίδουν εξτρεμιστικές απόψεις.

Η απόφαση Μακρόν, ήταν αναμενόμενη ενόψει των δημοτικών εκλογών στη Γαλλία μεταδίδει το france24. Οι εξαγγελίες έγιναν μάλιστα από την γαλλική πόλη Μαλχάουζ, στην οποία υπάρχει μεγάλη μουσουλμανική κοινότητα και βρίσκεται στο μικροσκόπιο της κυβερνητικής για ακραίους θύλακες.

Οι αλλαγές στον νόμο, γίνονται για να αντιμετωπιστεί ο ισλαμιστικός εξτρεμισμός στη Γαλλία, δίνοντας στην κυβέρνηση περισσότερες εξουσίες όσον αφορά την εκπαίδευση των παιδιών, των οικονομικών δραστηριοτήτων των τζαμιών και την εκπαίδευση των ιμάμηδων, είπε ο Μακρόν.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίσουμε την ξένη επιρροή και να διασφαλίσουμε πως όλοι σέβονται τους νόμους της δημοκρατίας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Μάλχαουζ.

Η Γαλλία θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα για την αποστολή ιμάμηδων με διμερείς συμφωνίες με τις ενδιαφερόμενες χώρες ώστε να διασφαλιστεί ότι από τον Σεπτέμβριο θα ελέγχει το εκπαιδευτικό περιεχόμενο.

Συμφωνία υπήρξε με μια σειρά χωρών, όπως η Αλγερία, το Μαρόκο και η Τυνησία, είπε ο Μακρόν. Η μόνη χώρα με την οποία η Γαλλία δεν κατάφερε να φτάσει σε διμερή συμφωνία ήταν η Τουρκία.

«Η Τουρκία έχει σήμερα να επιλέξει να ακολουθήσει αυτό το δρόμο μαζί μας ή όχι, αλλά δεν θα επιτρέψω σε καμιά ξένη χώρα να τρέφει τον πολιτιστικό, θρησκευτικό ή τον σχετιζόμενο με την ταυτότητα διχασμό στα εδάφη της δικής μας Δημοκρατίας», είπε.

«Δεν μπορούμε να έχουμε τουρκικούς νόμους σε γαλλικό έδαφος. Με τίποτα», πρόσθεσε.

Η Τουρκία διοικεί ένα μεγάλο δίκτυο τζαμιών στο εσωτερικό της αλλά και το εξωτερικό υπό την διοίκηση του πανίσχυρου ιδρύματος Diyanet, του κυβερνητικού οργανισμού της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων. Ο Ερντογάν, προχώρησε σε δραστική αύξηση του προϋπολογισμού του Diyanet και δέχθηκε κριτική ότι χρησιμοποιεί τον οργανισμό σαν εργαλείο άσκησης εξωτερικής πολιτικής.

Να σημειωθεί ότι στη Γαλλία, εκτιμάται, 6 εκατ. πολίτες, δηλαδή το 8% του γαλλικού πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι και είναι μια χώρα που έχει υιοθετήσει τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας από το 1905.

 

Το meaculpa.gr είναι διαδικτυακός κόμβος αδέσμευτης ενημέρωσης, πρωτογενούς ρεπορτάζ και ελεύθερης άποψης με έμφαση στη χρήση πολυμέσων και την παραγωγή αυθεντικού υλικού.

Αναγνώστε, παρακολουθήστε, μοιραστείτε και επικοινωνήστε μαζί μας υπεύθυνα!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ

© Copyright 2019 MeaCulpa | angellight | web hosting vps domains.