Κοτόπουλο λεμονάτο με σαφράν

1092

Συστατικά

  • 1 κιλό κοτόπουλο
  • 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
  • 2 σκ. σκόρδο
  • φλούδες λεμονιού, από 2 λεμόνια
  • 10 γρ. τζίντζερ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.σ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • 100 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
  • 50 γρ. ελιές, σε ροδέλες
  • 200 γρ. νερό
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 κ.σ. ζωμό κοτόπουλου σε βαζάκι

Για το σερβίρισμα

  • ρύζι μπασμάτι
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 λεμόνι, σε φέτες
  • κόλιανδρο
  • 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
  • 1 κ.γ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε 10 μερίδες και βάζουμε στην κατσαρόλα, με τη πλευρά του δέρματος προς τα κάτω, για να πάρει χρώμα.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
  • Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, την κανέλα, τον κόλιανδρο, τα σκόρδα, τις φλούδες από το λεμόνι, το τζίντζερ κομμένο σε κομμάτια, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν πάστα.
  • Προσθέτουμε την πάστα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κρόκο Κοζάνης, τα βερίκοκα κομμένα σε λεπτές φέτες, τις ελιές, το νερό, την ντομάτα κονκασέ τον ζωμό κοτόπουλου και ανακατεύουμε.
  • Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με το μπασμάτι, το γιαούρτι, φέτες από λεμόνι, κόλιανδρο φρέσκο, τον κρόκο Κοζάνης, πιπέρι και ελαιόλαδο.