Συστατικά
- 1 κιλό κοτόπουλο
- 6-7 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι
- 1 κ.γ. κουρκουμά
- 1 κ.γ. κύμινο
- 1 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. κόλιανδρο, σε σπόρους
- 2 σκ. σκόρδο
- φλούδες λεμονιού, από 2 λεμόνια
- 10 γρ. τζίντζερ
- 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 1 κ.σ. κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
- 100 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
- 50 γρ. ελιές, σε ροδέλες
- 200 γρ. νερό
- 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.σ. ζωμό κοτόπουλου σε βαζάκι
Για το σερβίρισμα
- ρύζι μπασμάτι
- 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- 1 λεμόνι, σε φέτες
- κόλιανδρο
- 1 πρέζα κρόκο Κοζάνης (σαφράν)
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Κόβουμε το κοτόπουλο σε 10 μερίδες και βάζουμε στην κατσαρόλα, με τη πλευρά του δέρματος προς τα κάτω, για να πάρει χρώμα.
- Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια και το βάζουμε στην κατσαρόλα.
- Σε ένα μπλέντερ βάζουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, την κανέλα, τον κόλιανδρο, τα σκόρδα, τις φλούδες από το λεμόνι, το τζίντζερ κομμένο σε κομμάτια, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν πάστα.
- Προσθέτουμε την πάστα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κρόκο Κοζάνης, τα βερίκοκα κομμένα σε λεπτές φέτες, τις ελιές, το νερό, την ντομάτα κονκασέ τον ζωμό κοτόπουλου και ανακατεύουμε.
- Καλύπτουμε με το καπάκι και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 30-40 λεπτά.
- Σερβίρουμε με το μπασμάτι, το γιαούρτι, φέτες από λεμόνι, κόλιανδρο φρέσκο, τον κρόκο Κοζάνης, πιπέρι και ελαιόλαδο.