Κοτόπουλο Τίκα Μασάλα

874

Συστατικά

Για τη μαρινάδα

  • 1 κ.σ. κουρκουμά
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο, τριμμένο
  • 1 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή
  • αλάτι
  • 150 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου

Για το ρύζι

  • 250 γρ. ρύζι μπασμάτι
  • 500 γρ. νερό
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι

Για τη σάλτσα

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κουρκουμά
  • 1 στικ κανέλα
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 100 γρ. νερό
  • 200 γρ. ντομάτες, τριμμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 70 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/4 ματσάκι κόλιανδρο

Για το σερβίρισμα

  • κόλιανδρο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μαρινάδα

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κουρκουμά, το κύμινο, το τσίλι, τον κόλιανδρο, την πάπρικα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Βάλουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο μπολ με τη μαρινάδα. Ιδανικά βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για 2-3 ώρες.
  • Απλώνουμε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και ψήνουμε για 15 λεπτά.

Για το ρύζι

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με βραστό νερό σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε το ρύζι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη δάφνη, τις φλούδες από το λεμόνι και καλύπτουμε με το καπάκι.
  • Σιγοβράζουμε για 10-12 λεπτά.

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τον κουρκουμά, την κανέλα, τη δάφνη και ανακατεύουμε.
  • Σβήνουμε με το νερό, βάζουμε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι και σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά.
  • Βάζουμε το κοτόπουλο στη σάλτα, προσθέτουμε τον κόλιανδρο ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε να βράζουμε για 1-2 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  • Σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ρύζι και τον κόλιανδρο.