Ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα που προκύπτουν από τη συμφωνία για το ονοματολογικό.
Ο κ. Κοτζιάς μιλώντας στον ANT1 δήλωσε ότι “Τέλειωσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της εξωτερικής μας πολιτικής”, είπε αναφερόμενος στην επίτευξη της συμφωνίας, εκτιμώντας παράλληλα ότι, “η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι εμείς δε φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα”, ενώ αναφερόμενος στις αντιδράσεις που έχουν καταγραφεί για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας αλλά και στις επί μέρους συνθήκες της συμφωνίας, είπε πως “κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια”, παρομοιάζοντας την προκειμένη αλλαγή με νιόπαντρο ζευγάρι που τσακώνεται για το όνομα του παιδιού του.
“Για πρώτη φορά αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δική τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνισμό”, είπε ο υπουργός Εξωτερικών τονίζοντας τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας και συμπλήρωσε ότι “άλλαξαν το όνομα του αεροδρομίου τους”.
Κληθείς να απαντήσει στο ενδεχόμενο το όνομα του αεροδρομίου των Σκοπίων να αλλάξει στο μέλλον από μία άλλη κυβέρνηση της γείτονος, υποστήριξε κατηγορηματικά ότι, “υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες, διεθνή μέτρα”.
Ερωτηθείς για την αποστροφή του λόγου του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος έκανε λόγο για “Μακεδόνες” και “Έλληνες”, κατά την ομιλία του στις Πρέσπες, έκανε σαφές ότι, “έχει μπερδευτεί η ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας με τη γεωγραφία”.
Εξηγώντας είπε πως “υπήρχε ευρύτερη περιοχή υπό το όνομα ‘Μακεδονία’, περιοχή που διασπάστηκε με τη συνθήκη. Το 1913 με τη συνθήκη του Βουκουρεστίου φτιάξαμε τη Μακεδονία μας” και διερωτήθηκε: “Τη δεχόμαστε; Αν ναι, τότε να δεχτούμε ότι η Μακεδονία έχει χωριστεί στα τέσσερα”.
Στα θετικά της συμφωνίας, τόνισε ότι “ομολογούν και αποδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό”, υπογραμμίζοντας ότι “αυτήν την κατάκτηση θα έπρεπε να μας την αναγνωρίσουν”, αφού “είναι δεσμευμένοι να τα αλλάξουν”.
“Το δικό μας όπλο είναι το Διεθνές Δίκαιο”, τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς, συμπληρώνοντας ότι “το Βουκουρέστι του 1913 έσπασε την αρχαία Μακεδονία τη γεωγραφική στα τέσσερα, όποιος αμφισβητεί αυτήν τη συνθήκη, αμφισβητεί και τη δική μας Μακεδονία”.