Κρεμλίνο κατά Μπάιντεν: Λάθος η γνώμη πως η Ρωσία απειλεί την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ

365

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η εκτίμηση του υποψηφίου του Δημοκρατικού Κόμματος στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, Τζο Μπάιντεν, ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ είναι εσφαλμένη και ενθαρρύνει το μίσος κατά της Ρωσίας.

«Δεν συμφωνούμε καθόλου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε την λύπη μας για την διασπορά με τον τρόπο αυτόν του απόλυτου μίσους για την Ρωσική Ομοσπονδία».

Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με την Μόσχα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για την μεταψυχροπολεμική περίοδο από το 2014.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει κατά το παρελθόν επαινέσει τον Ντόναλντ Τραμπ για δηλώσεις του σύμφωνα με τις οποίες επιθυμούσε καλύτερες σχέσεις με την Μόσχα, έχει πει ότι η Ρωσία θα συνεργασθεί με οποιονδήποτε ηγέτη των ΗΠΑ, έχοντας ωστόσο σημειώσει την «σφοδρή αντιρωσική ρητορική» του Τζο Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε χθες ότι δεν βλέπει τίποτε παράνομο στην επιχειρηματική δραστηριότητα του γιου του Μπάιντεν Χάντερ την Ουκρανία και την Ρωσία, παίρνοντας έτσι σαφείς αποστάσεις από την επιθετική γραμμή Τραμπ για να πλήξει τον αντίπαλό του στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.

Το Κρεμλίνο προτείνει νέο καθεστώς επαλήθευσης πυραύλων με τις ΗΠΑ

Το Κρεμλίνο πρότεινε σήμερα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες να συμφωνήσουν να μην αναπτύξουν ορισμένους πυραύλους εδάφους στη Ευρώπη και να εισαγάγουν αμοιβαία μέτρα επαλήθευσης προκειμένου να οικοδομήσουν την εμπιστοσύνη μετά τον τερματισμό της ισχύος της συνθήκης ελέγχου των πυρηνικών όπλων INF.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη για τις Πυρηνικές Δυνάμεις Μέσου Βεληνεκούς (INF) του 1987 πέρυσι, κατηγορώντας τη Μόσχα ότι την παραβιάζει, μια κατηγορία την οποία αρνείται το Κρεμλίνο.

Η αρχιτεκτονική του παγκόσμιου ελέγχου των πυρηνικών όπλων έχει τεθεί υπό περαιτέρω πίεση από τότε καθώς οι πρώην εχθροί στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια συνθήκη που θα αντικαταστήσει τη New START, άλλη μια σημαντική συνθήκη ελέγχου εξοπλισμών που λήγει τον Φεβρουάριο του 2021.

Σήμερα το Κρεμλίνο πρότεινε μέτρα «αποκλιμάκωσης», όπως το να επιτραπεί στη Ρωσία να διενεργεί ελέγχους στο αμερικανικό σύστημα Aegis Ashore στην Ευρώπη, και στις Ηνωμένες Πολιτείες να ελέγχουν τους ρωσικούς πυραύλους 9M729 σε εγκαταστάσεις του θυλάκου του Καλίνινγκραντ.

«Προτείνουμε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να σκεφθούν απτές επιλογές για αμοιβαία μέτρα επαλήθευσης προκειμένου να απομακρυνθούν οι υπάρχουσες ανησυχίες», ανέφερε το Κρεμλίνο σε μια ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπό του.

Η συνθήκη INF απαγόρευσε τους πυραύλους εδάφους με βεληνεκές 310-3.400 μίλια, μειώνοντας την ικανότητα και των δύο πλευρών να εξαπολύσουν αιφνιδιαστικό πυρηνικό πλήγμα.