Κρεμλίνο: “Λάθος που θα έχει επιπτώσεις” η πιθανή ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ είναι ένα λάθος το οποίο θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις και θα αλλάξει ριζικά την παγκόσμια κατάσταση, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία.

Μιλώντας σε ρεπόρτερ σήμερα, ο Ριάμπκοφ είπε οτι αν η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «το γενικό επίπεδο στρατιωτικής έντασης θα αυξηθεί και η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή θα είναι λιγότερο προβλέψιμη» Και πρόσθεσε: «Είναι κρίμα που θυσιάζεται η κοινή λογική για ορισμένες ιδέες-φαντάσματα για το τι θα έπρεπε να γίνει στην παρούσα κατάσταση»

Ο Ριαμπκόφ πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες δεν θα πρέπει να έχουν αυταπάτες ότι η Ρωσία απλώς θα ανεχθεί την απόφασή τους, σύμφωνα με το Interfax. Υποτίμησε επίσης τη βεβαιότητα που έχουν Στοκχόλμη και Ελσίνκι οτι η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα αυξήσει την ασφάλειά τους.

«Η κατάσταση φυσικά αλλάζει δραματικά με όσα συμβαίνουν (…) στις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Eίναι ξεκάθαρο για εμάς ότι όπως και η ασφάλεια της Φινλανδίας, έτσι και η ασφάλεια της Σουηδίας δε θα ενισχυθεί με την ένταξη στο ΝΑΤΟ» σημείωσε.

Με ποιό τρόπο θα εγγυηθεί την ασφάλειά της, μετά τις αλλαγές στη δομή του ΝΑΤΟ είναι ένα άλλο θέμα, κατέληξε, αφήνοντας να εννοηθεί πως η Μόσχα δε θα μείνει με σταυρωμένα χέρια.