Κρήτη: Δύο συλλήψεις για κοινοποίηση πορνογραφίας ανηλίκων

369

Δύο συλλήψεις δραστών που έκαναν χρήση διαφόρων διαδικτυακών υπηρεσιών και υπερφόρτωσαν (upload) υλικό πορνογραφίας ανηλίκων στο διαδίκτυο

Από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συνελήφθησαν ένας 22χρονος φοιτητής και ένας 29χρονος ιδιωτικός υπάλληλος για πορνογραφία ανηλίκων μέσω διαδικτύου. Παράλληλα, για το ίδιο αδίκημα, σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας σε βάρος τεσσάρων επιπλέον ατόμων, χωρίς περαιτέρω συλλήψεις.

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, οι δράστες έκαναν χρήση διαφόρων διαδικτυακών υπηρεσιών και υπερφόρτωσαν (upload) υλικό πορνογραφίας ανηλίκων στο διαδίκτυο, ενώ μετά από έρευνα και ψηφιακή ανάλυση ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη τους στην Κρήτη. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν 15 συσκευές κινητής τηλεφωνίας, 4 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και φoρητό μέσο αποθήκευσης (usb).

Σημειώνεται, ότι από την επιτόπια ψηφιακή έρευνα στα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια των δύο συλληφθέντων, με αυτόφωρη διαδικασία, βρέθηκαν πλήθος φωτογραφιών και βίντεο πορνογραφίας ανηλίκων. Όσον αφορά τα άλλα τέσσερα άτομα, σύμφωνα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή τους στην παράνομη δραστηριότητα, χωρίς να συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι δύο συλληφθέντες, με τις δικογραφίες που σχηματίστηκαν σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.

Συμβουλές της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προς γονείς και παιδιά

Η πορνογραφία ανηλίκων, ο διαδικτυακός εκβιασμός και εξαναγκασμός παιδιών (sextortion), καθώς και η προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, αποτελούν τα συνηθέστερα αδικήματα που απασχολούν το Τμήμα Διαδικτυακής Προστασίας Ανηλίκων και Ψηφιακής Διερεύνησης που λειτουργεί στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Δ.Δ.Η.Ε), ενώ σημειώνεται πως είναι συνεχείς οι συλλήψεις παιδόφιλων.

«Από την εμπειρία μας συμπεραίνεται ότι κυρίως τα παιδιά, τα οποία αποτελούν ευαίσθητη ηλικιακά ομάδα, πολλές φορές συνομιλούν διαδικτυακά με άτομα που δεν γνωρίζουν νομίζοντας ότι μιλάνε με κάποιο γνωστό. Στη συνέχεια, κάποια από αυτά αποστέλλουν τα προσωπικά τους στοιχεία, όπως ονοματεπώνυμο, διευθύνσεις, τηλεφωνικούς αριθμούς, ανεβάζουν ή αποστέλλουν φωτογραφίες τους, κάποιες φορές με προκλητικό ή σεξουαλικό περιεχόμενο ή ακόμα συναντώνται με τα άτομα που συνομιλούν διαδικτυακά», τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας, ενώ επισημαίνει: «Οι δράστες, αφού παραλάβουν το υλικό, στη συνέχεια ζητούν πιεστικά και πολλές φορές εκβιαστικά νέες φωτογραφίες ή βίντεο, με πορνογραφικό όμως αυτή τη φορά περιεχόμενο. Εφ’ όσον αυτοί που εκβιάζονται ενδώσουν, τότε οι δράστες αποκαλύπτουν τους πραγματικούς τους σκοπούς, που είναι κυρίως είτε σεξουαλικού, είτε οικονομικού ενδιαφέροντος. Ενδεικτικά, επιδιώκουν την παραγωγή πρωτοτύπου υλικού πορνογραφίας ανηλίκων ή επιθυμούν να συνευρεθούν με τα θύματα ή ακόμη τα εκβιάζουν για χρήματα, με την απειλή ότι θα δημοσιεύσουν το υλικό που διαθέτουν στο διαδίκτυο ή θα το αποστείλουν στο σχολείο ή το οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι κακόβουλοι χρήστες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως “αρπακτικά”, εκμεταλλεύονται την άγνοια ή πολλές φορές και την εμπιστοσύνη των παιδιών προκειμένου να ικανοποιήσουν μελλοντικά τις απεχθείς ορέξεις τους».

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ