Κρήτη: «Στενάζουν» τα νοσοκομεία με 220 ασθενείς

Δημιουργείται και 4η κλινική κορωνοϊού στο Βενιζέλειο.

 

Αρκετά ανησυχητική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Κρήτης με τον αριθμό των ασθενών που νοσούν από κορωνοϊό, καθημερινά να αυξάνεται, παράλληλα με την πίεση που δέχεται το τοπικό σύστημα υγείας.

Είναι αξιοσημείωτο ότι την Τρίτη (17/8) νοσηλεύονταν συνολικά στα νοσοκομεία του νησιού 200 ασθενείς ενώ σήμερα, σύμφωνα και με τα διαθέσιμα στοιχεία, νοσηλεύονται 220 εκ των οποίων οι 28 στις ΜΕΘ και από αυτούς οι 24 διασωληνωμένοι.

Το Νοσοκομείο Χανίων διατηρεί το αρνητικό ρεκόρ των περισσοτέρων ασθενών, συνολικά 73, ενώ το Ηράκλειο έχει την πλειοψηφία των νοσούντων στις ΜΕΘ. Από τους 28 σε επίπεδο Κρήτης, οι 22 νοσηλεύονται στις Μονάδες του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζελείου.

«Στενάζουν» τα νοσοκομεία

Ειδικότερα:

  • Στο νοσοκομείο Χανίων νοσηλεύονται συνολικά 73 ασθενείς με κορωνοϊό  εκ των οποίων οι 4 στη ΜΕΘ, όλοι διασωληνωμένοι.
  • Ακολουθεί το ΠΑΓΝΗ με 58 ασθενείς εκ των οποίων οι 16 στη ΜΕΘ ενώ από αυτούς οι 15 είναι διασωληνωμένοι και σύμφωνα με τον Διοικητή του νοσοκομείου Γιώργο Χαλκιαδάκη, όλοι είναι ανεμβολιάστοι.
  • Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται 49 ασθενείς εκ των οποίων οι 6 στη ΜΕΘ και από αυτούς οι 3 διασωληνωμένοι.
  • Στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 26 ασθενείς εκ των οποίων οι δύο διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ ενώ στον Άγιο Νικόλαο, νοσηλεύονται δύο ασθενείς στην κλινική  κοροναϊού.
  • Στη Σητεία, νοσηλεύεται ένας ασθενής, στην Ιεράπετρα 4 στην κλινική κορωνοϊού και 7  στο Διαλυνάκειο Νοσοκομείο της Νεάπολης.
  • Στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, νοσηλεύονται 2 άτομα στην κλινική κορωνοϊού
  • Στο νοσοκομείο Ιεράπετρας, νοσηλεύονται 4 άτομα και
  • Στο νοσοκομείο Νεάπολης, νοσηλεύονται 7 άτομα

Δημιουργείται 4η κλινική κoροναϊού στο Βενιζέλειο

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το ekriti, o συντονιστής περιστατικών Covid στο Βενιζέλειο, Γρηγόρης Πασπάτης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου τονίζοντας το νοσοκομείο είναι στα όριά του.

«Καταλαβαίνω ότι ο τουρισμός είναι απαραίτητος, και όλα γίνονται για να μην διαταραχθεί το τουριστικό ρεύμα, όμως το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Οι δυνατότητες του νοσοκομείου μας τόσο σε κλίνες όσο και σε προσωπικό, μας έχουν ξεπεράσει. Είμαστε στα όριά μας πλέον», είπε σε δραματικό τόνο ο κ. Πασπάτης, μιλώντας στο “Ράδιο Κρήτη”.

Ο ίδιος ζήτησε την άμεση και με θεσμικό τρόπο ενίσχυση των νοσοκομείων με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εν προκειμένω από τα Κέντρα Υγείας της ενδοχώρας.

Ο κ. Πασπάτης περιέγραψε μία οριακή λειτουργία, με περίπου 47-48 περιστατικά τα οποία έχουν καλύψει σχεδόν και τις 3 κλινικές Covid ενώ τα βράδια της εφημερίας, «φτάνουμε και τους 60 ασθενείς», όπως είπε.
«Ο κόσμος ζει, κινείται, αρρωσταίνει. Έχουμε τροχαία,  εμφράγματα κτλ. Το νοσοκομείο πρέπει να δουλέψει κατά 50% περισσότερο από αυτό που δουλεύει τώρα. Όμως, το υπάρχον προσωπικό είναι πολύ κουρασμένο ενώ το προσωπικό που ήρθε δεν έχει την εμπειρία να διαχειριστεί σοβαρά περιστατικά», τόνισε ο κ. Πασπάτης.

Προανήγγειλε δε ότι στο νοσοκομείο θα λειτουργήσει και τέταρτη κλινική κόβιντ γι’ αυτό, όπως είπε, σταδιακά θα πρέπει να γίνει η απαραίτητη μετακίνηση του προσωπικού, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη.