Κριτική από επιστήμονες στη Βρετανία για τη χαλάρωση περιορισμών τα Χριστούγεννα

337
Βρετανία, Big Ben, Λονδίνο

Κριτική στην απόφαση της κεντρικής και των αποκεντρωμένων κυβερνήσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο να επιτρέψουν τη συνεύρεση τριών οικογενειών για ένα πενθήμερο την περίοδο των Χριστουγέννων άσκησαν Βρετανοί επιστήμονες.

Όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, από τις 23 έως 27 Δεκεμβρίου τα μέλη τριών οικογενειών θα μπορούν να συγκροτούν μια «χριστουγεννιάτικη φούσκα» και να συναντώνται σε σπίτια, χώρους λατρείας και ανοιχτούς δημόσιους χώρους, όχι όμως σε καταστήματα εστίασης.

Ο Πρόεδρος του Βρετανικού Ιατρικού Συνδέσμου Δρ Τσάαντ Νάγκπολ σχολίασε ότι «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις ανάλογα με τις μέρες του έτους» και προειδοποίησε ότι «η χαλάρωση των κανόνων για συνευρέσεις σε κλειστό χώρο για μια περίοδο πέντε ημερών σχεδόν σίγουρα θα περιέχει το ρίσκο αύξησης του ρυθμού λοιμώξεων και πιθανώς περισσότερων νοσηλειών και θανάτων, προσθέτοντας πίεση στο σύστημα υγείας, στους γιατρούς και στο προσωπικό του NHS».

Ο Δρ Νάγκπολ συμπλήρωσε ότι είναι «απολύτως ζωτικής σημασίας» οι πολίτες να παίρνουν προφυλάξεις όταν συναντώνται σε κλειστό χώρο με άτομα με τα οποία δε συγκατοικούν, όπως να φροντίζουν τα δωμάτια να αερίζονται και να περιορίζουν τις επαφές όταν δε φορούν μάσκα.

Ο καθηγητής επιδημιολογίας στο UCL Άντριου Χέιγουορντ, που είναι και μέλος της επιστημονικής επιτροπής SAGE που συμβουλεύει τη βρετανική κυβέρνηση, είπε στο BBC ότι η χαλάρωση των μέτρων τα Χριστούγεννα είναι «σαν να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά της COVID».

«Είμαστε ακόμα σε μια χώρα όπου έχουμε υψηλά επίπεδα λοιμώξεων COVID, ιδιαίτερα σε νεαρούς. Το να τους φέρουμε κοντά για κάποιες ώρες, πολύ περισσότερο για κάποιες ημέρες, με ηλικιωμένους συγγενείς νομίζω ότι είναι μια συνταγή που θα μετανιώσουν πολλές οικογένειες», πρόσθεσε.

Ο ίδιος σχολίασε ότι «με το εμβόλιο να έρχεται, αν δεν είμαστε πολύ προσεκτικοί τα Χριστούγεννα, κινδυνεύουμε πραγματικά να ηττηθούμε ενώ βρισκόμαστε στα πρόθυρα της νίκης».

Ο Συντηρητικός πρώην Υπουργός Διεθνούς Εμπορίου Δρ Λίαμ Φοξ σχολίασε επίσης ότι «το να αλλάξουμε συμπεριφορά λόγω Χριστουγέννων δε θα ήταν μια προσέγγιση βασισμένη στην επιστήμη».