Κύκλωμα χασισοκαλλιέργειας στην Κρήτη: Ποιοι είναι οι «7» που βρίσκονται στο κάδρο της ΕΛ.ΑΣ.

127

 

Ήταν τον Ιανουάριο του 2024 όταν η Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου – μεταξύ πολλών άλλων υποθέσεων – άρχισε να δουλεύει την υπόθεση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας σήμερα, 1η Ιουλίου, μετά από μία πραγματικά γιγαντιαία αστυνομική επιχείρηση που εξελίχθηκε ταυτόχρονα σε περίπου 15 σημεία έρευνας στην Κρήτη, κυρίως σε Αποκόρωνα και Μυλοπόταμο.

Όπως έγραψε το Cretalive.gr, στην τεράστια επιχείρηση στην Κρήτη συμμετείχαν σχεδόν 150 αστυνομικοί από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά (ένα παγκρήτιο  επιχειρησιακό μοτίβο που το βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να επαναλαμβάνεται επιτυχώς) με επίκεντρο την χασισοφυτεία-μαμούθ σε δασώδη περιοχή, βορειοανατολικά του Κουρνά, αλλά και πολλές ακόμα έρευνες σε σπίτια και μάντρες σε όλο τον Μυλοπόταμο, από τα Λιβάδια μέχρι το Πέραμα, τις Μαργαρίτες, τη Γαρίπα, το Χουμέρι αλλά και σε περιοχές του Ηρακλείου.

Η επιχείρηση είχε σχεδιαστεί βήμα-βήμα κάποια 24ωρα πριν καθώς αποφασίστηκε η μεγάλη αστυνομική επέμβαση να γίνει χαράματα Δευτέρας, 1ης Ιουλίου. Δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι κάποιες κινήσεις υπόπτων ήταν εκείνες που ουσιαστικά την επίσπευσαν καθώς ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να γίνει το προσεχές διάστημα.

Πρωταρχικό μέλημα των δυνάμεων ήταν να ασφαλιστεί 100% ο χώρος της χασισοφυτείας, στην περιοχή του Κουρνά, όπου εντοπίστηκαν περισσότερα από 1500 χασισόδενδρα. Εντός της φυτείας, που είχε αναπτυχθεί σε περιοχή με πολύ πυκνή βλάστηση διαβιούσε το τελευταίο τρίμηνο ένας 60χρονος Αλβανός.

Κρήτη: Ζούσε μερόνυχτα επί τρεις μήνες μέσα στη φυτεία

Τον είχε φέρει στην Κρήτη  το κύκλωμα από την Αργολίδα αποκλειστικά για την φύλαξη και τη φροντίδα της χασισοφυτείας. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο αλλοδαπός ζούσε υπό αντίξοες συνθήκες μέσα στην υγρασία και στα κουνούπια, σιτιζόταν αποκλειστικά  με κονσέρβες που του έδιναν οι βασικοί εμπλεκόμενοι.

Υπήρχαν φορές που είχε σκεφτεί να τα παρατήσει, λένε οι πληροφορίες, δεν είχε πάρει όμως ούτε ευρώ και έτσι φέρεται να έκανε υπομονή για την …σεζόν.

Όσο ισχυρές δυνάμεις κύκλωναν το χώρο της φυτείας, αποκόπτοντας καίρια σημεία πιθανής διαφυγής, έτερες  δυνάμεις επιχειρούσαν ταυτόχρονα σε σημεία-στόχους υπόπτων σε Αποκόρωνα, Μυλοπόταμο και Ηράκλειο.

Εκτός από τον Αλβανό-φύλακα, αστυνομικοί συνέλαβαν τρεις κρητικούς, έναν 49χρονο-που αναφέρεται ως βασικό πρόσωπο στην υπόθεση-τον 25χρονο γιο του και έναν 43χρονο. Ο πρώτος συνελήφθη στα Λιβάδια όπου στη θέα των αστυνομικών δυνάμεων, υπήρξαν, όπως περιγράφεται, κάποιες αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από μερίδα ντόπιων, ενώ οι άλλοι δύο συνελήφθησαν στο Πέραμα.

Η ΕΛ.ΑΣ αναζητά ως εμπλεκόμενους στην υπόθεση ακόμα τέσσερις Κρητικούς, στους χώρους των οποίων έγιναν έρευνες, σε Αποκόρωνα, Μυλοπόταμο και Ηράκλειο. Μάλιστα στην οικία ενός εξ αυτών, σε χωριό του Αποκόρωνα, βρέθηκαν αρκετές χιλιάδες ευρώ σε μετρητά. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ περιγράφουν ένα «δίκτυο» καλά οργανωμένο που αποτελούνταν από πρόσωπα, τα οποία στην πλειοψηφία τους έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές.

Αστυνομικοί κύκλοι ανέφεραν ότι στη διάρκεια των ερευνών σε σπίτια και χώρους συλληφθέντων και μη, εντοπίστηκαν επίσης μίνι-φυτείες της τάξης των 20-24 δενδρυλλίων σε αυλές, μπαλκόνια, μάντρες.

Ακόμα βρέθηκαν ζυγαριές ακριβείας, πολλές σφαίρες, χρήματα. Εκτός από το «ζεματιστό» περιεχόμενο των επισυνδέσεων, αστυνομικοί στη διάρκεια των ερευνών είχαν εντοπίσει κινήσεις συγκεκριμένων υπόπτων εντός της χασισοφυτείας.

Περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση αναμένεται να γίνουν γνωστές τις επόμενες ώρες ως προς την φερόμενη εμπλοκή κάθε ενός εκ των κατηγορουμένων. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι έχει κατασχεθεί ένας τεράστιος όγκος ευρημάτων που θα σταλούν αρμοδίως στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Διαπιστώνεται πάντως, περίτρανα τώρα πια, ότι πλέον έχει αρχίσει να καθιερώνεται στην Κρήτη ένα επιχειρησιακό μοντέλο που υπερβαίνει πρόσωπα, υπηρεσίες, νομούς. Δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Λασίθι. Υπάρχει μόνο ο στόχος που είναι ενιαίος.

Και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε όλο και πιο συχνά τελευταία. Αυτό συνέβη στη μεγάλη οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση της Κισσάμου, με την συμμετοχή περισσότερων από 100 αστυνομικών από Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά, αυτό συνέβη και με την πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση στο Πέραμα, αυτό έγινε, σε ακόμα μεγαλύτερη έκταση, κατά την τεράστια επιχείρηση σε Αποκόρωνα, Μυλοπόταμο και Ηράκλειο.

Πηγή: Cretalive

 

Πηγή: Law & Order