Κυνήγι θησαυρού στη Γροιλανδία για Γκέιτς και Μπέζος – Τι ψάχνουν;

Ένα ασυνήθιστο κυνήγι θησαυρού στις δυτικές ακτές της Γροιλανδίας χρηματοδοτούν κάποιοι από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη.

Με το ανησυχητικό λιώσιμο των πάγων με ταχύτατους ρυθμούς στη Γροιλανδία λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη δίνεται μια ευκαιρία σε επενδυτές και εταιρείες εξόρυξης, που ψάχνουν για φυσικούς πόρους που θα μπορέσουν να τροφοδοτήσουν τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια.

Μια ομάδα δισεκατομμυριούχων, μεταξύ των οποίων οι Τζεφ Μπέζος, Μπιλ Γκέιτς και Μάικλ Μπλούμπεργκ, πιστεύουν ότι κάτω από τους λόφους και της κοιλάδες της χερσονήσου Nuussuaq και της νήσου Disko της Γροιλανδίας κρύβονται ικανές ποσότητες ορυκτών για την τροφοδοσία εκατοντάδων εκατομμυρίων ηλεκτρικών οχημάτων. «Ψάχνουμε για ένα κοίτασμα νικελίου και κοβαλτίου που θα είναι το σημαντικότερο ή το δεύτερο σημαντικότερο στον πλανήτη», δήλωσε στο CNN ο Κερτ Χάουζ, Διευθύνων Σύμβουλος της Kobold Metals.

Η start up εταιρεία εξόρυξης μεταλλευμάτων από την Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση δισεκατομμυριούχων και συνεργάζεται με την Bluejay Mining για τον εντοπισμό στη Γροιλανδία σπάνιων πολυτίμων μετάλλων, απαραίτητων για την κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων και συσσωρευτών για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.