Κύπρος: 47 χρόνια από τον Αττίλα ΙΙ (βίντεο)

577

Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν την Αμμόχωστο και «η πόλις εάλω».

 

Στις 14 Αυγούστου 1974, οι Τούρκοι ολοκληρώνουν την καταστροφική εισβολή στην Κύπρο καταλαμβάνοντας την Αμμόχωστο, την Καρπασία και την Μόρφου. Η δεύτερη φάση επιχειρήσεων των Τούρκων (Αττίλας II) κράτησε 3 ημέρες, υλοποιώντας κατά πολύ τα επεκτατικά τους σχέδια στο νησί.

Πλέον αφού είχαν πετύχει στην Γενεύη την παράδοση των καταληφθέντων τουρκοκυπριακών θυλάκων από την Εθνική Φρουρά στα Ηνωμένα Έθνη, έβαλαν σε εφαρμογή το επόμενο σχέδιο. Την κατάληψη όσο περισσότερου κυπριακού εδάφους, με στόχο την πραγματοποίηση της εδαφικής διχοτόμησης του νησιού.

Η πόλις εάλω

Ξημερώματα της της 14ης Αυγούστου, οι Τούρκοι βομβαρδίζουν την Αμμόχωστο\, με τους κατοίκους να εγκαταλείπουν την πόλη. Ορισμένοι εθνοφρουροί συνέχισαν να αντιστέκονται, μέχρι να τους τελειώσουν τα πυρομαχικά τους.

Τελικά, τα τουρκικά στρατεύματα κατέλαβαν ολόκληρη την Αμμόχωστο την 17η Αυγούστου, μία μέρα μετά την κατάπαυση του πυρός.

Έγχρωμο βίντεο συνολικής διάρκειας 5 λεπτών, παρουσιάζει Τούρκους στρατιώτες και άρματα να προελαύνουν χωρίς αντίσταση και να γίνεται αποβίβασή υλικού στο λιμάνι της Αμμοχώστου.

Παράλληλα, δείχνει Τούρκους που αλλάζουν τα ελληνικά τοπωνύμια από τις οδικές πινακίδες, ενώ προκλητικό είναι το πλάνο με μια κόκκινη ημισέληνο να κυματίζει πάνω από ελληνορθόδοξο ναό.