Λαβρόφ: Η Ρωσία πρόθυμη να φέρει Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν στο τραπέζι του διαλόγου

Λαβρόφ

Πρόθυμη να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο, ώστε να φέρει την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τερματισθούν οι εχθροπραξίες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ εμφανίζεται η Ρωσία.

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να φιλοξενήσει τους υπουργούς Εξωτερικών Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για συνομιλίες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται τόσο ανεξάρτητα όσο και σε συνεργασία με άλλους αντιπροσώπους της Ομάδας του Μινσκ του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη(ΟΑΣΕ), ώστε να μεσολαβήσουν στη διένεξη μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν. Οι βίαιες συγκρούσεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ που μαίνονται τις τελευταίες ημέρες είναι οι χειρότερες από τα μέσα της δεκαετίας του ’90.

Η Ρωσία κατέχει ρόλο-κλειδί: Διατηρεί σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας με την Αρμενία και μια στρατιωτική βάση εκεί, ταυτόχρονα όμως έχει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν και δεν ενδιαφέρεται για την εξάπλωση των συγκρούσεων. Εάν η διπλωματία της πετύχει, η Μόσχα θα μπορούσε να κερδίσει τα εύσημα και να τερματίσει τις μάχες, σε μια εποχή που υφίσταται έντονη κριτική σε άλλα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης στον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο και το περιστατικό δηλητηρίασης του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι.