Λαβρόφ: Απορρίπτουμε το ουκρανικό προσχέδιο, το Κίεβο άλλαξε μονομερώς τους όρους συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης

Αρνητική τροπή παίρνουν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία για μία πιθανή κατάπαυση του πυρός, καθώς ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε την Πέμπτη ότι το Κίεβο παρουσίασε ένα έγγραφο με σαφείς αποκλίσεις από την αρχική συμφωνία της Κωνσταντινούπολης.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λαβρόφ αναφέρθηκε σε αποκλίσεις στις εγγυήσεις που αφορούν την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. «Η Ουκρανία παρουσίασε χθες -σ.σ. την Τετάρτη- το σχέδιο συμφωνίας της στη διαπραγματευτική ομάδα, το οποίο σηματοδοτεί μια σαφή απόκλιση από τις πιο σημαντικές διατάξεις που καταγράφηκαν στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαρτίου, σε έγγραφο που υπογράφηκε από τον επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, στο έγγραφο της Κωνσταντινούπολης αναφερόταν ότι οι μελλοντικές εγγυήσεις ασφαλείας για την Ουκρανία δεν θα ισχύουν για την Κριμαία και τη Σεβαστούπολη. «Ωστόσο, δεν υπάρχουν τέτοιες δηλώσεις στο προσχέδιο συμφωνίας που παρουσιάστηκε χθες από την ουκρανική πλευρά και αναφέρεται μόνο κάποιος “αποτελεσματικός έλεγχος” στις 23 Φεβρουαρίου», σημείωσε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε:  «Επιπλέον, υπάρχει μια πρόταση ότι τα θέματα της Κριμαίας και του Ντονμπάς θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην ατζέντα της συνάντησης μεταξύ του Ρώσου και του Ουκρανού προέδρου».

«Σίγουρα, η Ουκρανία θα ζητήσει στη συνέχεια την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και θα συνεχίσει να προσθέτει προϋποθέσεις. Το σχέδιο είναι σαφές και είναι απαράδεκτο», πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Λαβρόφ είπε επίσης ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποκλιμάκωσαν την κατάσταση στην περιοχή του Κιέβου και του Τσερνίχιφ μετά τη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης ως χειρονομία καλής θέλησης προκειμένου να διευκολυνθούν οι προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας. «Σε απάντηση, οργανώθηκε μια προβοκάτσια στην Μπούκα, την οποία η Δύση χρησιμοποίησε αμέσως για να εισαγάγει ένα άλλο πακέτο κυρώσεων. Οι Ουκρανοί νεοναζί διέπραξαν θηριωδίες εναντίον Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου», τόνισε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το έγγραφο που υπέγραψε ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη λέει ότι η Ουκρανία θα μπορεί να φιλοξενήσει στρατιωτικές ασκήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν ξένες δυνάμεις μόνο με τη συγκατάθεση όλων των εγγυητών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας. «Ωστόσο, το σχέδιο εγγράφου που παρουσιάστηκε χθες δεν περιέχει ούτε αυτή τη σαφή διάταξη και μιλά για τη δυνατότητα διεξαγωγής ασκήσεων με τη συγκατάθεση της πλειοψηφίας των εγγυητών χωρών, χωρίς να αναφέρεται η Ρωσία», εξήγησε ο Λαβρόφ.