Λαβρόφ: Προκαλεί γέλιο όταν ο Ζελένσκι λέει πως δεν θα χρησιμοποιήσει εναντίον μας τα συστήματα μεγάλου βεληνεκούς

339

Η Δύση φοβάται την αλήθεια, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, σχολιάζοντας την κατάσταση που διαμορφώθηκε σχετικά με τη (μη) επίσκεψή του στη Σερβία.

«Νομίζω ότι αυτό έχει γίνει κανόνας για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ναι, φοβούνται όλο και περισσότερο την αλήθεια, προσπαθούν να ξεφύγουν σε μια φανταστική, ψεύτικη πραγματικότητα» δήλωσε ο Λαβρόφ, συμπληρώνοντας, πάντως, πως οι διπλωματικές σχέσεις με τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των μη φιλικών, εξακολουθούν να διατηρούνται, ωστόσο η Μόσχα δεν θα επιβληθεί σε κανέναν.

«Όσον αφορά την ανάπτυξη των διπλωματικών μας σχέσεων, εξακολουθούμε να τις διατηρούμε με τις περισσότερες δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων όλων των μη φιλικών χωρών, ωστόσο δεν θέλουμε να επιβληθούμε σε κανέναν. Όταν τελειώσει αυτός ο δαιμονισμός της Ρωσίας και όταν η Ευρώπη συνέλθει, ας δούμε πώς θα αντιμετωπίσει τους δεσμούς μας. Εμείς δεν πρόκειται να επιβληθούμε. Φυσικά, θα εξετάσουμε τι θα μας προσφέρουν. Εάν δεν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας, θα είμαστε έτοιμοι να ανανεώσουμε τις σχέσεις μας», τόνισε.

Σχολιάζοντας τον εξοπλισμό του Κιέβου από τη Δύση, με πιο πρόσφατη την αποστολή πυραυλικών συστημάτων μεγάλου βεληνεκούς από Βρετανία και ΗΠΑ, ο Λαβρόφ είπε πως «όσο περισσότερα συστήματα μεγάλου βεληνεκούς παραδίδονται στο καθεστώς του Κιέβου, τόσο περισσότερο θα απομακρύνουμε τους ναζί από τη γραμμή από την οποία προέρχεται η απειλή για τον ρωσικό πληθυσμό της Ουκρανίας και της Ρωσίας». Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών οι υποσχέσεις του Ζελένσκι ότι δεν θα χρησιμοποιήσει αμερικανικούς πυραύλους για να επιτεθεί στο ρωσικό έδαφος «είναι φλυαρία που δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη». «Ακόμη και στην ίδια την Ουκρανία, οι πολιτικοί και οι βουλευτές απλώς γελούν με τους Αμερικανούς που είπαν ότι πιστεύουν τον Ζελένσκι», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

Για το θέμα των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που παραμένουν «παγωμένες», ο Λαβρόφ δήλωσε πως «η Ουκρανία, με αυτά που απαιτεί, δείχνει πως δεν θέλει να διαπραγματευτεί. Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο εκπληρώνει τη βούληση της αγγλοσαξονικής ηγεσίας. Η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί με ειλικρίνεια στη βάση των προτάσεων των Ουκρανών συναδέλφων μας και το σχέδιο συνθήκης που κατατέθηκε με βάση αυτές τις προτάσεις βρίσκεται στην ουκρανική πλευρά χωρίς κίνηση εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα».