Λεπτομέρειες  βγήκαν στην επιφάνεια για τις απαγωγές πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν

390

Λεπτομέρειες για τις απαγωγές πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εντός και εκτός Τουρκίας φέρνει στο φως μια νέα έκθεση της οργάνωσης Τurkey Tribunal.

Tην ώρα που συνεχίζεται το πογκρόμ συλλήψεων υπόπτων γκιουλενιστών στην Τουρκία η οργάνωση υποστηρίζει ότι το τουρκικό κράτος προχωρά σε συστηματικές απαγωγές ή «εξαφανίσεις» αντιφρονούντων για να αποδυναμώσει την αντιπολίτευση. Στην έκθεση αναφέρονται 25 τέτοιες περιπτώσεις απαγωγών εντός της Τουρκίας κι άλλες 100 στο εξωτερικό. Ορισμένοι εκ των απαχθέντων εμφανίζονται στη συνέχεια σε φυλακές, άλλων τα ίχνη έχουν εξαφανιστεί, ενώ καταγγέλλονται και ωμές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με βασανιστήρια και «ομολογίες» που αποσπώνται διά της βίας.

Στις αρχές του χρόνου είχαν υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγελίες για περίπου 60.000 υποθέσεις καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκ των οποίων περίπου 9.200 αφορούσαν στην Τουρκία του Ερντογάν – και μόνον εις βάρος της Ρωσίας ήταν περισσότερες.

Τουρκία: Οι απαγωγές και εξαφανίσεις αντιφρονούντων επιτάθηκαν μετά την απόπειρα πραξικοπήματος

H Turkey Tribunal είναι μια διεθνής πρωτοβουλία, που επιχειρεί με τη διεξαγωγή «δικών» να επιστήσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Το φθινόπωρο θα παρουσιαστούν σε μια «δίκη» ενώπιον «δικαστών» και «μαρτύρων» έξι εκθέσεις και θα ληφθούν αποφάσεις, που ναι μεν δεν έχουν καμία νομική ισχύ, αλλά «ηθική», όπως λέει η Τurkey Tribunal.

Η δεύτερη από τις εκθέσεις αυτές δημοσιεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου με συντάκτη τον Βέλγο δικηγόρο Γιόχαν Χέιμανς σε συνεργασία με την λονδρέζικη οργάνωση International Observatory of Human Rights και βασίζεται σε πόρισμα του Συλλόγου Δικηγόρων της Άγκυρας, που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των τουρκικών Αρχών. Η έκθεση αυτή υπό τον τίτλο «Απαγωγές στην Τουρκία σήμερα» συγκεντρώνει αποδείξεις και καταθέσεις μαρτύρων για υποθέσεις απαγωγών και «εξαφανίσεων», που έχουν ενταθεί μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και καθιστά υπεύθυνη την κυβέρνηση Ερντογάν για 25 αποδεδειγμένες απαγωγές αντιφρονούντων στην Τουρκία, ενώ το τουρκικό κράτος παραδέχεται ότι μεταφέρθηκαν διά της βίας στη χώρα πάνω από 100 άτομα από το εξωτερικό.

Τουρκία: Πολλοί απαχθέντες παραμένουν μέχρι σήμερα αγνοούμενοι

O Χέιμανς σημειώνει στην έκθεση αυτή ότι είναι αδύνατο να μιλήσει για ακριβή αριθμό απαχθέντων στην Τουρκία, αφού πολλές υποθέσεις εξαφανισμένων ανθρώπων δεν έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας.

Η κατάσταση είναι σαφέστερη στο εξωτερικό, αφού το ίδιο το τουρκικό κράτος κάνει λόγο για πάνω από 100 απαγωγές Τούρκων πολιτών, ανάμεσά τους γκιουλενιστές κι άλλοι αντίπαλοι της κυβέρνησης Ερντογάν. Οι τουρκικές Αρχές ακυρώνουν τα διαβατήρια καταζητουμένων και έτσι τους εντοπίζουν ευκολότερα σε αεροδρόμια και μεθοριακά περάσματα. Έτσι π.χ. κρατήθηκε το 2017 σε αεροδρόμιο της Ρουμανίας ο γκιουλενιστής παίκτης του NBA Ενές Καντέρ, που είχε ασκήσει κριτική στον Ερντογάν μέσω Twitter, αλλά κατάφερε αργότερα να επιστρέψει στις ΗΠΑ και σε συνέντευξη Τύπου χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο «Χίτλερ του αιώνα μας».

Βασανιστήρια για την εκμαίευση «ομολογιών»

Σε πολλές περιπτώσεις οι απαγωγές εκτελούνται με παρόμοιο τρόπο, σύμφωνα με την έκθεση. Αντιφρονούντες εξαφανίζονται ή τους αρπάζουν καταμεσής του δρόμου και αργότερα εμφανίζονται στα χέρια της τουρκικής αστυνομίας ή παραμένουν αγνοούμενοι μέχρι σήμερα. Συχνά οι απαχθέντες υπέστησαν βασανιστήρια ή αναγκάστηκαν διά της βίας να υπογράψουν «ομολογίες» ενοχής. Στη συνέχεια καταλήγουν σε τουρκικές φυλακές, όπου περιμένουν για μεγάλο διάστημα για μια δίκη, χωρίς να έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν δημοσίως ή να επιλέξουν δικηγόρο της αρεσκείας τους.

Δέκα από τους 25 απαχθέντες στην Τουρκία παραμένουν αγνοούμενοι. Σύμφωνα με την έκθεση της Turkey Tribunal δεν παρέχεται καμία αποτελεσματική προστασία σε πολιτικούς αντιφρονούντες στην Τουρκία, ενώ το κράτος εμποδίζει την έρευνα για τις υποθέσεις απαγωγών, αγνοώντας μεταξύ άλλων τα στοιχεία και τις αποδείξεις που προσκομίζονται.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας στην Κωνσταντινούπολη

Τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάνω από 9.000 καταγγελίες για κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά παρά την κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν, ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ρόμπερτ Ράγγκναρ Σπανο αποδέχθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, με την αντιπολίτευση, διανοούμενους και νομικούς να εξοργίζονται με την απόφασή του και να τον καλούν να μιλήσει ανοικτά εκεί, αλλά και στον ίδιο τον Ερντογάν, για την αφόρητη κατάσταση στη χώρα.

Κατά την επίσκεψή του ο Σπανο έκανε δύο διαλέξεις ενώπιον νέων Τούρκων δικαστών και εισαγγελέων και σύμφωνα με την ελβετική Berner Zeitung άσκησε «διακριτική» κριτική για τις φυλακίσεις δικαστών στην Τουρκία, στις φυλακές τις οποίες παραμένουν μέχρι σήμερα αναρίθμητοι αντιπολιτευόμενοι, δάσκαλοι, νομική και δημοσιογράφοι. Στην τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα δεν επετράπη η παρουσία δημοσιογράφων, αφού όπως λένε τουρκικά ο ίδιος ο Σπανο το είχε ζητήσει επικαλούμενος την πανδημία του κορωνοϊού…