Λέσβος: 1.550 φλαμίνγκο καταμετρήθηκαν στο νησί

583

Ολοκληρώθηκαν οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) 2021 στη Λέσβο από τα στελέχη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής. Πρόκειται για το μακροβιότερο (34 χρόνια) και μεγαλύτερης κλίμακας (143 χώρες) πρόγραμμα καταγραφής βιοποικιλότητας στον κόσμο.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, καταγράφονται πουλιά σε όλους τους τύπους υγροτόπων, είτε φυσικών είτε τεχνητών, όπως ποτάμια, λίμνες, λιμνοδεξαμενές, κλειστές θάλασσες, έλη, κανάλια, αλίπεδα, ορυζώνες κ.ά. Εκτός από υδρόβια και παρυδάτια πουλιά (πάπιες, χήνες, ερωδιούς, γλάρους και γλαρόνια, φλαμίνγκο, βουτηχτάρια, πελαργούς κ.ά.), επίσης μετριούνται και είδη που συνδέονται άρρηκτα με τους υδροβιότοπους, όπως αρπακτικά.

Τα συνολικά δεδομένα αποστέλλονται από όλες τις συμμετέχουσες χώρες στην κεντρική βάση δεδομένων του προγράμματος. Με τον τρόπο αυτό παρακολουθούνται με συστηματικό τρόπο οι πληθυσμοί των πουλιών σε όλο τον κόσμο. Συνεπακόλουθα μπορεί να αξιολογούνται οι υδροβιότοποι ως προς το πόσο υγιείς ή απειλούμενοι είναι, και ανάλογα να μπορούν να ληφθούν μέτρα και αποφάσεις για την προστασία και διατήρησή τους. Και μαζί με αυτούς όλων των μορφών ζωής που αναπτύσσονται σε αυτούς.

Οι περιοχές που καλύπτονται για το πρόγραμμα κάθε χρόνο στη Λέσβο είναι οι θαλάσσιες περιοχές του Κόλπου Γέρας και του Κόλπου Καλλονής και μαζί οι χερσαίοι υγρότοποι που υπάρχουν περιμετρικά στα παράλιά τους. Επίσης, κάποιοι εσωτερικοί υγρότοποι, όπως η λίμνη Μετοχίου και η λιμνοδεξαμενή Κεραμίου. Ας σημειωθεί ότι στους Κόλπους Καλλονής και Γέρας συγκεντρώνονται οι μεγαλύτεροι και σημαντικότεροι υδροβιότοποι της Λέσβου.

Το πολυπληθέστερο είδος πουλιού ήταν και φέτος το φλαμίνγκο με 1.550 πουλιά και ακόλουθα το σκουφοβουτηχτάρι (στη θάλασσα των κόλπων) με 750 πουλιά. Άλλα πολυάριθμα είδη ήταν ο ασημόγλαρος, ο κορμοράνος, η βαρβάρα κ.ά. Οι πάπιες είχαν πληθυσμούς φέτος χαμηλότερους από το συνηθισμένο λόγω του ήπιου γενικά χειμώνα που τους επέτρεψε να παραμείνουν πιο βόρεια και να μην κατέβουν τόσο χαμηλά όσο η Λέσβος (και η Ελλάδα γενικότερα).

Οι Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών (ΜΕΚΥΠ) συντονίζονται για την Ελλάδα από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και σε αυτές καταγράφουν τόσο εθελοντές μέλη της όσο και κατά τόπους επιστημονικό προσωπικό φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών κέντρων ενημέρωσης κ.ά. Το διάστημα καταγραφής είναι δύο εβδομάδες στα μέσα Ιανουαρίου κάθε χρόνο. Οι δράσεις συντονίζονται παγκοσμίως από την Wetlands International.