Λευκορωσία: Διαδήλωση για την αιφνίδια ορκωμοσία Λουκασένκο

Την έντονη αντίδραση χιλιάδων ανθρώπων στη Λευκορωσία προκάλεσε η αιφνιδιαστική και εν κρυπτώ ορκωμοσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο ως προέδρου της χώρας.

Χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν στους δρόμους του Μινσκ, διαμαρτυρόμενοι για την εξέλιξη, ενώ πολλοί μετείχαν με σημαίες της αντιπολίτευσης. Δεν έλειψαν μάλιστα και τα περιστατικά με διερχόμενα οχήματα που κορνάριζαν, σε ένδειξη αλληλεγγύης.

Αυτόπτες μάρτυρες, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, ανέφεραν ότι η αστυνομία έκανε χρήση νερού υπό πίεση προκειμένου να διαλύσει τη συγκέντρωση. Το πρακτορείο Interfax από την πλευρά του μετέδωσε ότι οι αστυνομικοί έχουν αρχίσει να συλλαμβάνουν διαδηλωτές.

lukashenko_orkom

Ορκίστηκε αιφνιδίως και χωρίς να το ανακοινώσει

Η ορκωμοσία του Αλεξάντερ Λουκασένκο για άλλη μία θητεία στη θέση του προέδρου έγινε στο Μινσκ, σε μια μυστικοπαθή και αιφνίδια τελετή που δεν είχε προαναγγελθεί. Οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης και Ευρωπαίοι πολιτικοί καταδίκασαν την κίνηση.

«Η ημέρα που ο πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα, η ημέρα της ορκωμοσίας, είναι η μέρα της κοινής νίκης» είπε ο Λουκασένκο στους λίγους παρόντες της τελετής, σε βίντεο που κυκλοφόρησε το γραφείο Τύπου του. Στην τελετή ήταν προσκεκλημένοι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές και άλλοι.

Ο Λουκασένκο φαίνεται ότι ήθελε να κρατήσει χαμηλά τους τόνους της τελετής, για να αποφύγει επεισόδια και διαμαρτυρίες κατά την έκτη του θητεία.