Λευκορωσία: Μέλη της οργάνωσης Wagner θεωρούνται ύποπτοι για την προετοιμασία «τρομοκρατικών ενεργειών»

426

Οι 32 Ρώσοι, μέλη της ιδιωτικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner, που θεωρείται προσκείμενη στο Κρεμλίνο, τα οποία συνελήφθησαν στην Λευκορωσία, θεωρούνται ύποπτα για την προετοιμασία «τρομοκρατικών ενεργειών» εν όψει των προεδρικών εκλογών.

«Τα άτομα που συνελήφθησαν είναι ύποπτα για προετοιμασία τρομοκρατικών ενεργειών στο έδαφος της Λευκορωσίας», δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας Αντρέι Ράφκοφ, επιβεβαιώνοντας ότι αναζητούνται 170 ακόμη εν δυνάμει ύποπτοι.

«Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, επρόκειτο για περίπου 200 άτομα. Αναζητούμε τους υπόλοιπους, είναι σαν βελόνα στα άχυρα», πρόσθεσε.

Ο Αντρέι Ράφκοφ απευθύνθηκε στους δημοσιογράφους έπειτα από σύσκεψη με τους υποψήφιους στις προεδρικές εκλογές και τους εκπροσώπους τους με θέμα την ενημέρωσή τους για τις «απειλές» που υπάρχουν για την χώρα καθώς πλησιάζει η ημέρα της ψηφοφορίας, η 9η Αυγούστου.

Ο αυταρχικός πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο διεκδικεί έκτη θητεία, αλλά αντιμετωπίζει ασυνήθιστη κινητοποίηση των πολιτών υπέρ της αντιπολίτευσης και αυτό παρά την καταστολή των διαδηλώσεων και την σύλληψη πολλών πολιτικών του αντιπάλων.

Σύμφωνα με ορισμένους υποψηφίους, ο Αντρέι Ράφκοφ επέστησε την προσοχή στο κίνδυνο «προβοκάτσιας κατά την διάρκεια δημόσιων μαζικών (προεκλογικών) εκδηλώσεων».

Η βασική αντίπαλος του Αλεξάντρ Λουκασένκο Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα απέκλεισε το ενδεχόμενο ματαίωσης των προεκλογικών αυτών συγκεντρώσεων που προσελκύουν πρωτοφανή για την Λευκορωσία πλήθη. Μία από τις συγκεντρώσεις αυτές οργανώνεται απόψε στο Μινσκ.

Ο Ρώσος πρεσβευτής στο Μινσκ θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας το απόγευμα, σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Η Μόσχα δεν σχολίασε τις συλλήψεις.

Ιστορικοί σύμμαχοι, η Ρωσία και η Λευκορωσία διατηρούν όλο και περισσότερο τεταμένες σχέσεις από τον τέλος του 2019, με τον πρόεδρο Λουκασένκο να κατηγορεί την Μόσχα ότι επιδιώκει να μετατρέψει την χώρα του σε κράτος-βασάλο και να αναμειχθεί στην ψηφοφορία των προεδρικών εκλογών.

Σύμφωνα με το Μινσκ, τα πρόσωπα που συνελήφθησαν χθες ανήκουν στην ομάδα Wagner, οργάνωση που θεωρείται ότι πρόσκειται στο Κρεμλίνο και ότι στέλνει μισθοφόρους σε περιοχές στο εξωτερικό όπου η Μόσχα δεν θέλει να εμπλακεί ευθέως, όπως η Ουκρανία, η Λιβύη και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Ο πρόεδρος Λουκασένκο έχει επανειλημμένως κατηγορήσει ξένες χώρες, κυρίως δυτικές, για πρόθεση «αποσταθεροποίησης» της κατάστασης εν όψει των προεδρικών εκλογών. Στο τέλος του Ιουνίου, κατηγόρησε την Ρωσία και την Πολωνία για ανάμειξη στις εκλογές.

Από την άνοδό του στην εξουσία το 1994, καμία αντιπολιτευτική δύναμη δεν μπόρεσε να αναδυθεί και πολλά από τα στελέχη της αντιπολίτευσης βρίσκονται στην φυλακή.

Η προεκλογική εκστρατεία εμπλουτίσθηκε με νέα πολιτικά πρόσωπα. Βασική αντίπαλος του Αλεξάντρ Λουκασένκο είναι η Σβετλάνα Τιχανόφσκαϊα, που αντικατέστησε τον σύζυγό της, μπλόγκερ, ο οποίος φυλακίσθηκε τον Μάιο, την στιγμή που η δημοφιλία του είχε αρχίσει να αυξάνεται.