Λευκορωσία: Μετανάστες εξακολουθούν να προσπαθούν να εισέλθουν στην Πολωνία

Μετανάστες εξακολουθούσαν να προσπαθούν κατά τη διάρκεια της νύχτας να διασχίσουν τα σύνορα από την Λευκορωσία και να περάσουν στο έδαφος της Πολωνίας, αν και σε μικρότερους αριθμούς και μικρότερες ομάδες, ανακοίνωσαν οι πολωνικές αρχές σήμερα, μια μέρα μετά την εκκένωση των κύριων καταυλισμών στα σύνορα στους οποίους είχαν συγκεντρωθεί άνθρωποι από την Μέση Ανατολή.

Η χθεσινή εκκένωση των αυτοσχέδιων αυτών καταυλισμών και η πρώτη πτήση επαναπατρισμού στο Ιράκ εδώ και μήνες, δείχνει να σηματοδοτεί μια αλλαγή στάσης από το Μινσκ, η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην άμβλυνση της κρίσης που μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε σημαντική αντιπαράθεση μεταξύ Ανατολής και Δύσης.

Ωστόσο η ΕΕ απέρριψε πρόταση του Μινσκ να δεχθεί 2.000 μετανάστες, κάτι το οποίο καθιστά σαφές ότι η διένεξη δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλαστζάκ δήλωσε στο ιδιωτικό δίκτυο Polsat ότι ακόμη γίνονται απόπειρες διέλευσης των συνόρων μετά την εκκένωση του καταυλισμού, αλλά σε μικρότερες ομάδες από προηγουμένως όταν μερικές φορές εκατοντάδες άνθρωποι προσπαθούσαν να περάσουν τον φράκτη ταυτόχρονα.

Η συνοριοφρουρά της Πολωνίας ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter ότι έγιναν 250 απόπειρες διέλευσης των συνόρων τη χθεσινή ημέρα, μισές από την προηγούμενη. Αυτή δεν διευκρίνισε πόσες έγιναν μετά την εκκένωση των καταυλισμών χθες, Πέμπτη, το απόγευμα.

Οι ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι προκάλεσε σκόπιμα την κρίση, μεταφέροντας αεροπορικώς χιλιάδες μετανάστες από την Μέση Ανατολή και ωθώντας τους να περάσουν παράτυπα τα σύνορα. Η Λευκορωσία, η οποία υποστηρίζεται από την Ρωσία, αρνείται ότι υποκίνησε την κρίση.