Λιμενικό και ΕΥΠ εξάρθρωσαν μεγάλο κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Καίριο χτύπημα σε κύκλωμα που μετέφερε παράνομους μετανάστες από την Τουρκία στη Ρόδο κατάφεραν στελέχη της ασφάλειας του λιμεναρχείου του νησιού σε συνεργασία με την ΕΥΠ και την διεύθυνση ασφαλείας συνόρων. Συνελήφθησαν επτά μέλη του κυκλώματος και τέσσερις παράτυποι μετανάστες. Το «κουβάρι» της υπόθεσης ξετυλίχθηκε στις 5 Απριλίου όταν σε ξενοδοχείο της Ρόδου, εντοπίστηκαν τέσσερις παράτυποι μετανάστες που ειχαν επιβιβαστεί σε παραλία του νησιού. Στην συνέχεια ένας Λιβανέζος, τους είχε μεταφέρει στο ξενοδοχείο. Από την περαιτέρω έρευνα, προέκυψε η εμπλοκή τριών ακόμη ατόμων, ενός 32χρoνου υπηκόου Αιγύπτου και δύο 35χρoνων υπηκόων υρίας, οι οποίοι εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στα πλαίσια αυτοφώρου. Ο ρόλος τους, ήταν να παραλαμβάνουν από παραλίες του νησιού με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, τους παράτυπους μετανάστες ώστε να τους μεταφέρουν σε ξενοδοχεία εντός της πόλη της Ρόδου.

Ο ένας εκ των δύο Σύριων φέρεται να αναλάμβανε τον συντονισμό της διακίνησης σε συνεργασία με τους διακινητές που διαμένουν στην Τουρκία. Παράλληλα μεριμνούσε για την εύρεση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία παραδίδονταν στους μετανάστες με σκοπό την μετακίνηση τους στην ενδοχώρα ή απευθείας σε έτερες Ευρωπαϊκές χώρες. Σε κατ΄οίκον έρευνες τα στελέχη του λιμενικού εντόπισαν μικροποσότητα κάνναβης, έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένα έμβασμα και πέντε κινητά τηλέφωνα.

Ακολούθησε σειρά ερευνών όπου εντοπίστηκε και συνελήφθη ένας ακόμη 37χρονος Σύρος ο ρόλος του οποίου ήταν να προμηθεύεται πλαστά έγγραφα από εργαστήρια που βρίσκονται στην περιοχή των Αθηνών, να τα μεταφέρει στη Ρόδο ώστε να τα παραδώσει σε συνεργάτη του και εν συνεχεία στους παράτυπους μετανάστες με σκοπό την έξοδο τους από το νησί. Βάσει της διενεργηθείσας προανάκρισης και στα πλαίσια του αυτοφώρου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν ένας 21χρoνος υπήκοος Παλαιστίνης και ένας 39χρονος υπήκοος Συρίας.UnmuteRemaining Time -0:00 Fullscreen

Ο 39χρoνος Σύριος συνεργάζεται με τον 35χρoνο Σύριο, ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, συντονίζοντας την επιλογή κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων, με βάση τα βιομετρικά χαρακτηριστικά των μεταναστών και την μεταφορά αυτών από την Αθήνα στη Ρόδο. Ο 39χρoνος είχε συλληφθεί ξανά τον Οκτώβριο 2021 από την Λιμενική Αρχή Ρόδου, για συμμετοχή σε Εγκληματική Οργάνωση διακίνησης μεταναστών.

Η διεύθυνση ασφαλείας και προστασίας θαλασσίων συνόρων σε συνεργασία με το λιμεναρχείο Ρόδου, αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης και σε άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες.