Λινού (ΣΥΡΙΖΑ) για καρκινοπαθείς: Δεν παρατείνουμε τη ζωή αγαπημένων μας όταν δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας

Η υποψήφια βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού, η οποία έσπευσε να καταδικάσει με δριμύτητα τις απόψεις του παραιτηθέντος βουλευτή της ΝΔ Σπύρου Πνευματικού, είχε πει τα ίδια σε σχέση με τους καρκινοπαθείς στο τελευταίο στάδιο.

Η επιδημιολόγος, μιλώντας σε εκπομπή της Νίκης Λυμπεράκη, προ επτά ετών, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά:

«Νομίζω ότι χρειάζεται μία αναθεώρηση των όλων πραγμάτων. Στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε ήδη hospicies και παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους».

Όπως εξηγούσε μάλιστα: «Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα. Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας και δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία, δεν υπάρχει δυνατότητα θεραπείας».

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σκληρό, η κυρία Λινού το παραδέχεται: «Ακούγεται σκληρό και μπορεί κάποιον να τον βασανίζει σε όλη του τη ζωή, είναι πολύ προσωπικό».

Επικαλείται, ωστόσο, την περίπτωση του πατέρα της, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος.

«Ήταν πάρα πολύ δύσκολο να αποδεχθώ, ήμουν γιατρός όπως και ο άντρας μου. Πήραμε συμβουλή από τα μεγαλύτερα κέντρα του κόσμου στα οποία είχαμε θητεύσει και ο άνδρας μου κι εγώ κι αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτα. Καμία παρέμβαση. Πέθανε στο σπίτι, έζησε περισσότερο από το αναμενόμενο, έζησε 20 περίπου μήνες, αντί για οκτώ που ήταν η μέση επιβίωση με ποιότητα ζωής και κοντά στους δικούς του.

»Είναι ταλαιπωρία να προσπαθήσεις να κρατήσεις ζωντανό, εντός εισαγωγικών, αλλά χωρίς αισθήσεις, χωρίς επικοινωνία, χωρίς ποιότητα ζωής έναν άνθρωπο για τρεις ακόμη μήνες».

Ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καυτηριάσει τις δηλώσεις Πνευματικού.

Η ίδια η Αθηνά Λινού, μέλος της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τη δήλωση του Σπ. Πνευματικού, που τον οδήγησε τελικά εκτός ψηφοδελτίων ΝΔ, υποστήριξε: «Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας», και πρόσθεσε:

«Η δήλωση αυτή, όμως, αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία. Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας ούτε στις υποδομές. Γι’ αυτόν το λόγο βιώσαμε ήδη τρεις θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια, δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους, ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής».

Η ανάρτηση του κ. Πνευματικού: Αποσύρομαι, ζητώ συγγνώμη από πολίτες και ασθενείς

Υπενθυμίζεται ότι ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Εύβοια Σπύρος Πνευματικός αποσύρθηκε από τα ψηφοδέλτια μετά τον σάλο, ζητώντας συγγνώμη από πολίτες και ασθενείς.

Ο Σπύρος Πνευματικός σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ περιέγραψε περίπου ως οικονομικά ασύμφορο να ξοδεύονται χρήματα για τους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα».

«Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο αν πάμε και του πούμε “δεν γίνεται αυτό για σας”… Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω» είχε υποστηρίξει συγκεκριμένα ο κ. Πνευματικός. Αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα της Αμερικής, όπου, όπως είπε, γίνεται cost benefit ratio (λόγος κόστους/οφέλους).

Στη συνέχεια, μετά τον σάλο που προκλήθηκε και μετά από τηλεφώνημα του γραμματέα της ΝΔ Παύλου Μαρινάκη, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδίπλωση, δηλώνοντας ότι τα λεγόμενά του διαστρεβλώθηκαν.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια ήταν μεγάλη προς το πρόσωπό του για τις συγκεκριμένες δηλώσεις από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος επικοινώνησε σήμερα μαζί του. Έτσι ο κ. Πνευματικός ανακοίνωσε την απόσυρσή του από τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας:

«Επειδή τα λεγόμενά μου σε συνέντευξη δημιούργησαν λάθος εντυπώσεις και άφησαν περιθώρια παρερμηνείας, σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο του Κόμματος Κυριάκο Μητσοτάκη και τα όργανα της ΝΔ αποσύρομαι από τον εκλογικό αγώνα και δηλώνω ότι, σε περίπτωση που εκλεγώ, θα παραιτηθώ από βουλευτής και θα παραδώσω την έδρα. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη από κάθε πολίτη και ασθενή χωριστά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Αιδηψό, λίγο αργότερα ανέφερε: «Ένα πράγμα δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ: την καθολική πρόσβαση του κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως σε ποιο στάδιο βρίσκεται, στην καλύτερη θεραπεία που μπορεί να προσφέρει το ΕΣΥ».