Λουκίδης: Ο αριθμός των διασωληνωμένων θα αυξηθεί

Τι είπε για τα συμπτώματα long covid.

 

Αναμενόμενη χαρακτήρισε την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Είναι αναμενόμενος αριθμός γιατί έχει άμεση σχέση με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επειδή οι εισαγωγές αυξάνονται, θα αυξηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων» σημείωσε.

Σχολιάζοντας τις μαγνητικές τομογραφίες πνευμόνων νέων που πέρασαν covid τις οποίες ανήρτησε στο διαδίκτυο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι «ήθελε να καταδείξει ότι κανένας δεν είναι άτρωτος. Ακόμα και στην ήπια νόσο υπάρχει πνευμονία».

Μάλιστα, ο κ. Λουκίδης πρόσθεσε, ότι αν οι νέοι είχαν εμβολιαστεί πιθανόν να μην είχαν τα προβλήματα στους πνεύμονες αποτυπώθηκαν στην μαγνητική τομογραφία.

«Το εμβόλιο έχει μια ισχυρή προστασία στη σοβαρή νόσο. Όχι απόλυτα στη νόσηση, αλλά στη σοβαρή νόσο. Και αυτό μας ενδιαφέρει».

Long covid

Στη συνέχεια ο γιατρός αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες επιπτώσεις που αφήνει ο κορωνοϊός, το λεγόμενο long covid.

«Πολλές φορές δεν μας προβληματίζει αυτό που βλέπουμε όταν υπάρχει οξεία μόλυνση. Οι βλάβες στην αξονική τομογραφία υπάρχουν σε ασθενείς που πέρασαν τη νόσο σε μεγάλο διάστημα. Θα χρειαστεί πολύ συστηματική παρακολούθηση το long covid που θα μας απασχολήσει. Έχει πολυκλινική προσέγγιση» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει πολλά διαφορετικά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό.

Τέλος, ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν θα βγει ιδανικό φάρμακο για τον κορωνοϊό.