Pin It

Ως “χαμένη χρονιά με ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες και χωρίς ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις” χαρακτήρισε την χρονιά που μας πέρασε ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Πασχάλης Αποστολίδης, κατά τη διάρκεια ομιλίας του, χθες, στο πλαίσιο εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου.

 

Ο κ. Αποστολίδης, έκανε λόγο για μία σειρά επικίνδυνων πολιτικών υγείας που θεσμοθετήθηκαν ερήμην της φαρμακοβιομηχανίας και των Συλλόγων Ασθενών, και οι οποίες από τη μία απειλούν τον φαρμακευτικό κλάδο εξαιτίας της φοροεξόντωσης και από την άλλη βάζουν ολοένα και περισσότερα προσκόμματα στην πρόσβαση χιλιάδων ασθενών σε καινοτόμες θεραπείες.

Προειδοποίησε, δε, πως και το 2018 δείχνει ότι θα αποτελέσει τροχοπέδη για την καινοτομία, αφού μέτρα όπως το 25% τέλος εισόδου στα νέα φάρμακα, τα εξωτερικά και εσωτερικά κριτήρια αξιολόγησης νέων φαρμάκων και η θέσπιση σαν βάση έκπτωσης το 39% χωρίς να λαμβάνεται υπόψη τη θεραπευτική αξία των φαρμάκων, οδηγούν αναπόφευκτα σε καθυστερήσεις 2 έως και 4 ετών στην είσοδο νέων φαρμάκων.

“Οι ανάγκες των ασθενών πρέπει να καλύπτονται με επιστημονικούς και όχι λογιστικούς όρους” είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, προσθέτοντας παράλληλα: “Η συνεισφορά μας στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από 30% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη, μέσω των επιστροφών κι εκπτώσεων αυτών, καλύψαμε το κόστος κάλυψης 840.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά. Την περασμένη χρονιά αναλώσαμε πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, αντί για πραγματικές μεταρρυθμίσεις”.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, σημείωσε πως “το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο. Μια χρονιά που με βιώσιμο τρόπο, η χώρα θα ξεφύγει από το φαύλο κύκλο των μέτρων λιτότητας και της «σφιχτής» δημοσιονομικής επιτροπείας και θα μας δώσει μεγαλύτερους «βαθμούς» ελευθερίας για να οργανώσουμε την πολιτική υγείας και γενικότερα την πολιτική του κράτους με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και όχι με βάση αυθαίρετους δημοσιονομικούς στόχους”.

Ο ίδιος επίσης παραδέχθηκε ότι η πολιτική που εφαρμόστηκε επί 7-8 χρόνια προκάλεσε στρεβλώσεις, προβλήματα, παρενέργειες και πως έχει εξαντλήσει τα όρια της χωρίς να παράγει τίποτα θετικό και έχοντας οδηγήσει, ειδικά τον τομέα του φαρμάκου, σε ένα πολύ οριακό σημείο και πολλαπλά αδιέξοδα. “Πρόθεση μας, λοιπόν, είναι να επιδιώξουμε τις εφικτές διορθωτικές κινήσεις που θα επιτρέψουν να δώσουμε το σήμα ότι σε αυτό τον πολύ ευαίσθητο χώρο έκλεισε ο κύκλος της διακινδύνευσης, υπάρχει μεγαλύτερη προβλεψιμότητα και κυρίως ότι αυτή την περίοδο δεν προωθούμε οριζόντια μέτρα αλλά προσπαθούμε να επιταχύνουμε κρίσιμες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σύντομους χαιρετισμούς και ευχές για το νέο έτος απηύθυναν και οι: ο Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Τομεάρχης Υγείας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, κ. Κώστας Μπαργιώτας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, κ. Βασίλης Λεβέντης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), κ. Θεόδωρος Τρύφων, ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), κ. Σωτήρης Μπερσίμης, η Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κα Κατερίνα Αντωνίου, η Γενική Γραμματέας του Pharma Innovation Forum (PIF), κα Έλενα Χουλιάρα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), κ. Γιώργος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), κ. Θανάσης Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), Δρ. Αντώνης Αυγερινός και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας, κ. Γιώργος Καλαμίτσης.

 

Tags: