Μαρινάκης: Δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή εκλογικού νόμου

1075

Με τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της 79ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Οι δυο ηγέτες έκαναν επισκόπηση της προόδου στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία στο μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα για την εξάρθρωση των δικτύων των διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές», τόνισε. Πρόσθεσε ότι ανέθεσαν στους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών «την προετοιμασία για τη σύγκληση του επόμενου ανώτατου συμβουλίου συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας που θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα τον Ιανουάριο του 2025, στη βάση της Διακήρυξης των Αθηνών».

Αναφέρθηκε επίσης στην παρουσία του πρωθυπουργού σε εκδήλωση της ομογένειας στην Αστόρια όπου τόνισε ότι σε μια εποχή που ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με σύνθετες προκλήσεις «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας σε ένα πολύ ταραγμένο μέρος του κόσμου» και υπογράμμισε με έμφαση το στρατηγικό βάθος της σχέσης που έχει η Ελλάδα με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είπε επίσης ότι αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως όποιον κι αν επιλέξει ο αμερικανικός λαός να τον εκπροσωπήσει στο ανώτατο αξίωμα η σχέση Ελλάδας και Αμερικής θα γίνεται ολοένα και πιο δυνατή γιατί αυτό είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον των δύο χωρών. «Επεσήμανε ακόμη πως η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο προσπαθώντας παρά τις δυσκολίες να εξομαλύνει τη σχέση μας με την Τουρκία, να είναι ένας ειλικρινής διαμεσολαβητής και να συνομιλεί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει αυτήν την κρίση στη Μέση Ανατολή». Επιπλέον όπως είπε ο πρωθυπουργός ανέδειξε την πρόοδο της Ελλάδας σημειώνοντας ότι: τα πρώτα τέσσερα χρόνια της θητείας της κυβέρνησης «αφορούσαν στη σταθεροποίηση της χώρας, την τακτοποίηση των δημόσιων οικονομικών της και την επιστροφή στις τάξεις των κανονικών ευρωπαϊκών χωρών, ενώ, τα επόμενα τέσσερα χρόνια αφορούν την πραγματοποίηση ενός μεγάλου άλματος προς το μέλλον, την επίτευξη πραγματικής σύγκλισης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την αντιμετώπιση των προβλημάτων που μας κράτησαν πίσω για πολλά χρόνια».

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του Παναμά Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν καθώς και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και στο σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού.

«Κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης, σε συνέχεια του πλαισίου κατανόησης, που υπεγράφη μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Κυβέρνησης, περί αμοιβαίας ανάληψης δεσμεύσεων αναφορικά με το έργο», είπε επίσης ο κ. Μαρινάκης. Τόνισε ότι «η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης είναι ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό, καθώς θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση και ταυτόχρονα θα προωθήσει τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς “καθαρής” ενέργειας».

Πέρασε ακολούθως στην ψήφιση σήμερα στη Βουλή διάταξης που κατατέθηκε από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με την οποία «ικανοποιείται ένα δίκαιο αίτημα των ερασιτεχνών αλιέων. Καταργείται ο φόρος πλοίων, καθώς και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης για τα πλοία δεύτερης κατηγορίας μήκους έως επτά μέτρων, δεδομένου ότι τα σκάφη αυτά στην πραγματικότητα δεν εξυπηρετούν σκοπούς αναψυχής ούτε συνδέονται με πολυτελή διαβίωση, αλλά αξιοποιούνται κυρίως στο πλαίσιο της ερασιτεχνικής αλιείας. Οι ωφελούμενοι της ρύθμισης υπολογίζονται σε δεκάδες χιλιάδες».

«O υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας ενημέρωσε την Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για τις ενέργειες που έχουν αναληφθεί με σκοπό τη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού τομέα», ανέφερε επίσης και ανέλυσε τις 18 παρεμβάσεις της κυβέρνησης που έχουν γίνει στον τομέα των Σιδηροδρόμων. «Ο σιδηρόδρομος αντιμετωπίζει προβλήματα που έχουν σωρευθεί τις περασμένες δεκαετίες, και για την επίλυση των οποίων απαιτείται συστηματική, επίμονη και πολύχρονη προσπάθεια», τόνισε.