Maserati MC20: Ο διάδοχος της Alfa Romeo 4C αναβιώνει το «Maserati Corse» για το 2020

Γράφει ο Νίκος Μιχαλόπουλος

Η Maserati ανακοίνωσε επίσημα ότι το νέο της “super sport αυτοκίνητο” που θα παρουσιαστεί στη Modena τον Μάιο θα ονομάζεται Maserati MC20.

Ένα όνομα που τονίζει τον sport χαρακτήρα του νέου μοντέλου καθώς η συντομογραφία MC σημαίνει Maserati Corse και ακολουθείται από τον αριθμό που υποδηλώνει την έναρξη του έτους παραγωγής (20 δηλώνει το 2020, έτος έναρξης παραγωγής) στο πλαίσιο της επίσημης ονομασίας.
Προς το παρόν, η Maserati δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τεχνικές λεπτομέρειες σχετικά με την νέα Maserati MC20. Η ιταλική εταιρεία αφήνει ένα μυστήριο να πλανάται από τις λίγες λεπτομέρειες που παρουσίασε, όπως τον νέο κινητήρα σε διάταξη V6, που αναπτύχθηκε εσωτερικά από τη Maserati και τις μελλοντικές ηλεκτροκίνητες εκδόσεις, καθώς και την άφιξη μιας κορυφαίας έκδοσης με αγωνιστικό DNA που έχει προγραμματιστεί για το 2021.
Το Car Magazine κυκλοφόρησε κάποιες πρώτες λεπτομέρειες σχετικά με την Maserati MC20 που θα δούμε τον Μάιο. Το μοντέλο αναπτύχθηκε για να αντιμετωπίσει τα “junior supercars” από μάρκες όπως η Ferrari, η Aston Martin και η McLaren που θα φτάσουν στην αγορά με τιμή πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ.

Maserati MC20: Ο κινητήρας που προοριζόταν για σπορ αυτοκίνητα Alfa Romeo;

Οι πρώτες φήμες επιβεβαιώνουν ότι η νέα Maserati MC20 θα χρησιμοποιήσει παρόμοιο πλαίσιο (για να μην πω “προερχόμενο”) από την Alfa Romeo 4C. Οι ομοιότητες όπως φαίνονται και στις ηλεκτρονικά επεξεργασμένες εικόνες, είναι σε τέτοιο βαθμό ώστε η νέα MC 20 να μοιάζει ως η φυσική εξέλιξη και αντικαταστάτης της 4C, της οποίας η παραγωγή θα βγει οριστικά από την παραγωγή το 2020. Η Maserati θα χρησιμοποιήσει την ίδια γραμμή παραγωγής με την 4C αλλά σε μια νέα πλατφόρμα, μακρύτερη και πλατύτερη και με μεγαλύτερο μεταξόνιο.
Κάτω από το καπό θα φιλοξενεί έναν κινητήρα V6. Σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού Car, ο κινητήρας αυτός θα είναι εντελώς νέος και δεν θα βασίζεται στον 2.9 V6 που έχει τοποθετηθεί στις Alfa Romeo Giulia και Stelvio Quadrifoglio. Ο κινητήρας, σύμφωνα με την πηγή που ανέφερε το αγγλικό περιοδικό, προέρχεται από το πρότζεκτ που ανέπτυξε η FCA για τα νέα Alfa Romeo GTV και 8C, τα δύο σπορ αυτοκίνητα που συμπεριελήφθησαν στο επιχειρηματικό σχέδιο Alfa Romeo 2018, αλλά στη συνέχεια αναβλήθηκαν από το νέο επιχειρηματικό σχέδιο που παρουσιάστηκε τον περασμένο Οκτώβριος.

Με όνομα βαρύ σαν ιστορία

Η συντομογραφία MC υποδηλώνει το επιβλητικό όνομα Maserati Corse, όπως προείπαμε. Επομένως η MC20 γεννιέται για την πίστα, οπότε θα είναι εξοπλισμένο με αεροδυναμικά βοηθήματα, ίσως και ακραία και θα το τοποθετήσουν στην κορυφή της κατηγορίας του. Να θυμηθούμε την Maserati MC12 που χρησιμοποίησε ως βάση την εξαιρετική Ferrari Enzo, από όπου ήρθε το πλαίσιο και το 6λιτρο κινητήριο σύνολο σε διάταξη V12 τοποθετημένο στο κέντρο. Οι αριθμοί ήταν αξιοσέβαστοι, με τελική ταχύτητα 330 km / h και 3,8 δευτερόλεπτα για να φτάσουν τα 100 km / h από στάση. Η μεγάλη πίσω αεροτομή, μεγαλύτερη από 2 μέτρα πλάτος, δημιουργούσε δέος.
Σχετικά με την MC 20 δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία αναφορικά με την απόδοση ή αν ο V6 θα συνδυάζεται με κάποιο υβριδικό σύνολο καθώς και τις καινοτομίες που θα παρουσιάσει. Υπομονή λοιπόν μέχρι τον Μάιο.