Μάθε πώς να αξιοποιείς όλα τα θρεπτικά συστατικά των λαχανικών σου

Μέσα σε αυτά από τις πιο βασικές είναι και οι αντικαρκινικές ιδιότητες.

Η οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών στα οποία ανήκουν το μπρόκολο και το κουνουπίδι περιέχει ισχυρά φυτοθρεπτικά γνωστά ως γλυκοσινολάτες. Οι γλυκοσινολάτες λειτουργούν απελευθερώνοντας δύο τάξεις ουσιών, τις ισοθειοκυανάτες και τις ινδόλες, που έχουν πολύ υψηλή αντικαρκινική δράση.

Σε πειραματικές μελέτες αυτά τα δύο συστατικά έδειξαν να εμποδίζουν την εξέλιξη του καρκίνου αλλά και την αρχική ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Οι ενεργές αντικαρκινικές ουσίες των σταυρανθών λαχανικών απελευθερώνονται κατά τη μάσηση. Αυτή διευκολύνει την ανάμιξη των φυτοθρεπτικών που υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία των κυττάρων του φυτού, με ένζυμα που υπάρχουν σε άλλα τμήματα.

Είναι επομένως καλύτερα να μασάτε καλά το μπρόκολο και το κουνουπίδι πριν από την κατάποση, ώστε να μεγιστοποιείτε την απελευθέρωση αυτών των ισχυρών φυτοθρεπτικών και τη διαθεσιμότητά τους σε όλο το σώμα.

Για μέγιστη διαθεσιμότητα των αντικαρκινικών συστατικών, αποφύγετε το βράσιμο αυτών των λαχανικών για πολλή ώρα σε μεγάλη ποσότητα νερού.

Αντίθετα, χρησιμοποιείτε τεχνικές γρήγορου μαγειρέματος, όπως ο ατμός ή το ψήσιμο σε γουόκ. Αν επιλέγετε νερό για το μαγείρεμα, χρησιμοποιείτε τη μικρότερη δυνατή ποσότητα.

Τα φρέσκα λαχανικά θεωρούνται καλύτερα από τα κατεψυγμένα, καθώς έχουν μεγαλύτερες ποσότητες γλυκοσινολάτων.