Μάθε πόσους υδατάνθρακες χρειάζεσαι την ημέρα με αυτό το πολύ απλό τεστ

439

Αχ αυτοί οι υδατάνθρακες όλο μας ταλαιπωρούν. Ο ένας διατροφολόγος τους αποκλείει τελείως από τη διατροφή μας, ο άλλος λέει να τους περιορίσουμε και ο τρίτος μας δίνει το ελεύθερο να τρώμε όσους θέλουμε. Τελικά ποια είναι η ιδανική ποσότητα “καλών” υδατανθράκων που θα πρέπει να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα;

Την απάντηση στο πολυπόθητο αυτό ερώτημα δίνει ο γενετιστής Σαρόμ Μοαλέμ, του οποίου η θεωρία στηρίζεται στο ότι ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου επεξεργάζεται με διαφορετικό ρυθμό το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Τους ρυθμούς επεξεργασίας τους διαχωρίζει σε πλήρη, μέτριο και περιορισμένο. Το πού ανήκει ο καθένας εξαρτάται από τον διαθέσιμο αριθμό αντιγράφων ενός γονιδίου που παράγει την πρωτεΐνη αμυλάση.

Για να μάθεις σε ποια κατηγορία ανήκεις, θα χρειαστείς ένα κράκερ ή μια ρυζογκοφρέτα, ένα χρονόμετρο και πέντε λεπτά από το χρόνο σου για να ολοκληρώσεις το παρακάτω τεστ.

Δάγκωσε μια μπουκιά από το κρακεράκι και θέσε σε λειτουργία το χρονόμετρο. Ξεκίνησε να μασάς, προσέχοντας παράλληλα εάν αλλάζει η γεύση της τροφής. Μόλις αισθανθείς κάτι τέτοιο, σταμάτησε το χρονόμετρο και σημείωσε την ένδειξη. Επαναλάβετε το τεστ μία ακόμη φορά και υπολογίστε τον μέσο όρο των δύο ενδείξεων.

0-14 δευτερόλεπτα: Πλήρης τύπος
Ανήκεις στους τυχερούς, αφού ο οργανισμός σου είναι γενετικά προκαθορισμένος ώστε να διασπά γρήγορα και αποτελεσματικά τους υδατάνθρακες, γεγονός που σου δίνει το ελεύθερο να καλύπτεις τις ημερήσιες ανάγκες σου σε υδατάνθρακες σε ποσοστό έως και 50% . Το υπόλοιπο 20% πρέπει να προέρχεται από πρωτεΐνες και το 30% από λιπαρά.

15-20 δευτερόλεπτα: Μέτριος τύπος
Το ποσοστό υδατανθράκων των γευμάτων σου δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 35%, ενώ γύρω στο 30-35% θα πρέπει να κυμαίνονται και τα λιπαρά και οι πρωτεΐνες.

30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο: Περιορισμένος τύπος
Δυστυχώς, ο δικός σου οργανισμός επεξεργάζεται με μεγάλη δυσκολία το συγκεκριμένο συστατικό και γι’ αυτό θα πρέπει οι θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά να προέρχονται κατά 25% από υδατάνθρακες, 40% από λιπαρά και 35% από πρωτεΐνες.