Μάτι: Αναστάτωση στη δίκη για τους 104 νεκρούς – Φώναζαν “ντροπή”

Η κατάσταση στη μικροσκοπική αίθουσα του κτηρίου 9 της Ευελπίδων ήταν τραγελαφική, με συγγενείς θυμάτων αλλά και δικηγόρους να παρακολουθούν τη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι από τα παράθυρα.

Από τα παράθυρα και τους διαδρόμους διεξήχθη σήμερα η πρώτη μέρα της δίκης για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής, που στοίχισε τη ζωή σε 104 ανθρώπους. Η κατάσταση στην μικροσκοπική αίθουσα του κτηρίου 9 της Ευελπίδων ήταν τραγελαφική, με συγγενείς θυμάτων αλλά και δικηγόρους να παρακολουθούν τη δίκη από τα παράθυρα (!) διαμαρτυρόμενοι.

Από νωρίς το πρωί περισσότεροι από 200 μάρτυρες, αλλά και συγγενείς των θυμάτων, είχαν συγκεντρωθεί στα δικαστήρια ενώ στην κεντρική πύλη των δικαστηρίων είχαν τοποθετήσει ένα πανό που έγραφε «104 νεκροί, ουρλιάζουν γιατί, ζητούν δικαίωση».

Με την άφιξή τους στο κτίριο 9, οι μάρτυρες αντίκρισαν τη μικρή αίθουσα του δικαστηρίου σοκαρισμένοι, λέγοντας ο ένας τον άλλο «ντροπή». Μάλιστα, κάποιοι δικηγόροι φώναζαν από τα παράθυρα: «Ντροπή! Διακόψετε να βρεθεί άλλη αίθουσα, σας μιλάμε από τα παράθυρα»!

Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε από έδρας στο όρθιο ακροατήριο ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας θα μπορέσει να γίνει μόνο η δήλωση παράστασης των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Στη συνέχεια, αφού η δίκη μετακινηθεί σε άλλη αίθουσα εντός της Ευελπίδων, όχι ιδιαιτέρως μεγαλύτερη, θα καλούνται ανά 40 ή 50 άτομα συγγενείς των θυμάτων για να δηλώσουν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας και αφού ολοκληρωθεί αυτός ο κύκλος, θα ξεκινήσει – άγνωστο ποτέ – η ακροαματική διαδικασία.

Σημειώνεται ότι οι δικηγόροι είχαν ζητήσει τη μεταφορά της δίκης στην αίθουσα τελετών του Εφετείου, χωρίς να εισακουστούν. Εκτός από τα θύματα και τους συγγενείς τους, στα δικαστήρια βρέθηκε και ο τότε υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας.