Μαζικές αντιδράσεις δημοσιογράφων για το νόμο περί “παραπληροφόρησης” στην Τουρκία

Οι τουρκικές οργανώσεις για τα δικαιώματα της δημοσιογραφίας διαμαρτυρήθηκαν για τη νέα τροποποίηση της νομοθεσίας για τον Τύπο της χώρας στην πρωτεύουσα Άγκυρα, ανέφερε την Τετάρτη η Gazete Duvar.

Στη γενική συνέλευση του κοινοβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί ο λεγόμενος νόμος «παραπληροφόρησης» που προτάθηκε από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη διαδικτυακή δημοσιογραφία με ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων ή παραπληροφόρησης.

Οι δημοσιογραφικές οργανώσεις της Τουρκίας κατέρριψαν αυτό που αποκαλούσαν «νόμο λογοκρισίας».

Οι επικριτές λένε ότι το νομοσχέδιο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να ασκηθεί πίεση στα ψηφιακά μέσα πριν από τις επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία.

Το Συμβούλιο Τύπου, η Ένωση Σύγχρονων Δημοσιογράφων, η Ένωση Δημοσιογράφων Διπλωματίας, η Ένωση Δημοσιογράφων DİSK, η Ένωση Δημοσιογράφων, η Ένωση Δημοσιογράφων της Σμύρνης, η Ένωση Κοινοβουλευτικών Ανταποκριτών, η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων, η Τουρκική Συνομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων συγκεντρώθηκαν στην πρωτεύουσα Άγκυρα για να απαιτήσουν την απόσυρση του νομοσχεδίου .

Πολλοί Τούρκοι βουλευτές και εκπρόσωποι δημοκρατικών μαζικών οργανώσεων υποστήριξαν τους δημοσιογράφους που διαμαρτυρήθηκαν για την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου.

«Μη νομίζετε ότι δεν μας ενδιαφέρει η παραπληροφόρηση. Ωστόσο, ο τρόπος για να γίνει αυτό δεν πρέπει να είναι μέσω της φυλάκισης. Οι εφημερίδες στην Ανατολία θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να κλείσουν», δήλωσε ο Nazmi Bilgin, επικεφαλής της Ένωσης Δημοσιογράφων.

«Αυτός ο νόμος είναι ενάντια στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της επικοινωνίας και την ελευθερία του Τύπου. Αυτό είναι αντισυνταγματικό. Είναι ενάντια στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά μας», πρόσθεσε ο Blign.

«Εμείς οι δημοσιογράφοι θέλουμε να αποσυρθεί αυτός ο νόμος. Ζήτω η ελευθερία, κάτω η λογοκρισία».

Μετά το δελτίο τύπου, οι δημοσιογράφοι άφησαν τα στυλό τους μπροστά από το Μνημείο Ατατούρκ σε μια συμβολική κίνηση για να επικρίνουν το νομοσχέδιο.

Στο μεταξύ, δεκάδες δημοσιογραφικές ομάδες συμμετείχαν σε διαδήλωση που διοργάνωσε χθες η Συνομοσπονδία Προοδευτικών Συνδικάτων της Τουρκίας (DİSK) στην Κωνσταντινούπολη.

Οι δημοσιογράφοι στην Κωνσταντινούπολη επέκριναν επίσης τη σύλληψη 16 Κούρδων δημοσιογράφων στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ.