Με κρυφή ατζέντα ο Μητσοτάκης σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα

463

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προτού αναλάβει την πρωθυπουργία, είχε ήδη καταγγείλει την πολιτική των επιδομάτων, την οποία τώρα εφαρμόζει σταθερά. Ήταν αντίθετος με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και είχε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει, μετά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης της Ν.Δ., στη μείωσή τους

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που ανέλαβε την εξουσία, κι ενώ οι υποσχέσεις του φαίνονταν απατηλές, όχι μόνο δεν έχει επιτύχει τη μείωση των πλεονασμάτων, αλλά πανηγυρίζει για το «υπερπλεόνασμα» 4,8% του 2024, μοιράζοντας γνωστά ψίχουλα. Αντίστοιχα, η «συμφωνία εξόδου» από τα Μνημόνια προέβλεπε πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% από εκεί και πέρα…

Ήταν Μάρτιος του 2019 (παραμονές εκλογών) όταν ο κ. Μητσοτάκης δήλωνε ότι «από το 2016, στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ζήτησα δημόσια να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα για να γίνουν πιο διαχειρίσιμα».

Από τότε, κριτικάροντας την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κατέστησε κεντρικό του θέμα τη «μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% του ΑΕΠ», προβάλλοντας μάλιστα την πατρότητα αυτής της θέσης.

Και πώς (ορθά τότε!) τεκμηρίωνε την άποψή του; «Η “ανάσα” 2,6 δισ. ευρώ από τη μείωση των στόχων πρωτογενών πλεονασμάτων, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης και η δικαιότερη κατανομή της φορολογίας θα μας βοηθήσουν να ελαφρύνουμε το φορολογικό βάρος στην Ελλάδα που παράγει, που πάει την πατρίδα μπροστά».

Επανέλαβε τα λεγόμενά του μέχρι τις παραμονές των πρώτων εκλογών: «Μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα σημαίνουν λιγότεροι φόροι για κάθε Ελληνίδα και Έλληνα. Σημαίνουν μικρότερες εισφορές για εργαζομένους και εργοδότες. Σημαίνουν πιο αποτελεσματικό και ουσιαστικό κράτος.

Σημαίνουν στοχευμένες προσλήψεις εκεί που τις έχουμε ανάγκη, στα νοσοκομεία και στην Παιδεία μας. Δίνουν χώρο να αναπτυχθεί η οικονομία και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας. Και σημαίνουν ένα πιο ουσιαστικό κοινωνικό κράτος, που στηρίζει όσους έχουν ανάγκη».

Και τον Απρίλιο του 2019, από το 9ο Οικονομικό Φόρουμ της Λευκωσίας, δήλωνε ότι τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα ήταν «αχρείαστα», προσθέτοντας ότι «θα τα επαναδιαπραγματευθεί», παράλληλα διευκρινίζοντας: «Δεν θα γίνει άμεσα, γιατί πρώτα θέλω να κερδίσω την αξιοπιστία της χώρας. Άρα, για τον επόμενο Προϋπολογισμό θα σεβαστούμε τις συμφωνίες, όμως στη συνέχεια θα επιμείνουμε στη μείωση».

 

«Έτσι θα φτάσουμε στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» διακήρυττε ο Γ. Γεραπετρίτης τον Αύγουστο του 2019 στην πρώτη του μετεκλογική συνέντευξη ως υπουργός Επικρατείας. Ο Χρ. Σταϊκούρας, ως υπουργός Οικονομικών, εκείνες τις ημέρες διαβεβαίωνε εν όψει της επίσκεψης του νέου πρωθυπουργού στο Βερολίνο ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα δημιουργήσει εκείνες τις προϋποθέσεις ανάπτυξης οι οποίες θα μας επιτρέψουν να μειώσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα».

Συμπέρασμα: Η απάτη που έχει διαπράξει ο κ. Μητσοτάκης απέναντι στους Έλληνες ψηφοφόρους σχετικά με τα πλεονάσματα είναι πολύ σοβαρότερη από τις πρόσφατες (δικολαβικές) δηλώσεις του Π. Μαρινάκη, ότι «το επιπλέον δημοσιονομικό πλεόνασμα που υπολογίζαμε ήταν τελικά 1,1 δισ. ευρώ».

Πηγή: Newsbreak.gr