Με μη επανδρωμένες τηλεκατευθυνόμενες λέμβους περιπολίας εξοπλίζεται η αστυνομία στον Έβρο

Μη επανδρωμένες, τηλεκατευθυνόμενες λέμβους περιπολίας στον ποταμό Έβρο, προτίθεται να προμηθευτούν οι αστυνομικές αρχές, για την εξοικονόμηση προσωπικού, αποφυγή επικίνδυνων εμπλοκών και θερμών επεισοδίων. Ήδη, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, γίνεται μια σχετική έρευνα αγοράς των τηλεκατευθυνόμενων λέμβων, και εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο αγοράς τους.

Το αυτοματοποιημένο σύστημα ασφάλειας στον Έβρο από σταθερό στα επιχειρησιακά κέντρα, γίνεται και παραποτάμιο. Οι λέμβοι περιπολίας στο ποτάμι, έχουν μεγάλη σημασία κατά τους χειμερινούς μήνες για τον εντοπισμό ύποπτων κινήσεων και διακίνησης μεταναστών. Οι λέμβοι θα έχουν στο εσωτερικό του ότι και τα επιχειρησιακά κέντρα. Κάμερες μέρας και νύχτας με εμβέλεια έως και 15 χιλιόμετρα κατά τις νυχτερινές ώρες, ανιχνευτές κίνησης και ραντάρ. Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα μεταφέρει ζωντανή εικόνα στο επιχειρησιακό κέντρο προκειμένου να αξιολογείται το περιστατικό για περαιτέρω ενίσχυση προσωπικού, μέσων και χειρισμού.

Την ίδια ώρα αναμένεται η προμήθεια ηλιακών DRONES απεριόριστης αυτονομίας πτήσης, “αόρατων” ανιχνευτών κίνησης οπτικών ινών στα μονοπάτια-περάσματα των δουλεμπόρων, καμερών σαν “μάτια γάτας” εμβέλειας έως και 10-15 χιλιόμετρα εισχώρησης στο τουρκικό έδαφος, σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο, και βαρέων θωρακισμένων οχημάτων, κίνησης σε κάθε έδαφος.

Όλα αυτά θα προσαρμόζονται σταδιακά στους πυλώνες τοποθέτησης των παλιών καμερών, οι οποίοι πλέον παρουσιάζουν προβλήματα με τους ισχυρούς ανέμους και τα καιρικά φαινόμενα. Αυτός ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός θα επεκτείνεται και θα τοποθετείται πάνω στον νέο φράκτη μήκους 140 χιλιομέτρων, κατά τη διάρκεια της κατασκευής του. Ήδη στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν απευθυνθεί σε εταιρείες πώλησης τέτοιων ηλεκτρονικών εξοπλισμών προκειμένου να λάβουν προτάσεις και ενδεικτικές τιμές προμήθειάς τους. Η αντιμετώπιση ακραίων σεναρίων επιθετικής συμπεριφοράς, τα σχέδια επέμβασης, περιπολιών, η χρήση του υλικοτεχνικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, η επέκταση, αναβάθμιση και ενίσχυσή του περιλαμβάνονται στο σχέδιο “Ακρίτας”, που εμπεριέχει επίσης την κατασκευή του φράχτη 140 χιλιομέτρων.

Οι αστυνομικές εισηγήσεις για την κατασκευή του φράχτη και με ποιες προτεραιότητες των σημείων έχουν ήδη δοθεί, ενώ αξιοσημείωτο ενδιαφέρον για την κατασκευή του έχουν δείξει και αμερικανοί αξιωματούχοι, καθώς στην Αλεξανδρούπολη υπάρχει η αμερικανική βάση. Οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις του Έβρου, δέχονται ισχυρή πίεση από την Τουρκία σε επίπεδο μεταναστευτικών ροών, μεγαλύτερη και από το 2020.

Το αυτοματοποιημένο κέντρο διαχείρισης καμερών διανείμει εικόνα στα πέντε επιχειρησιακά κέντρα και καλύπτει ένα εύρος δεκάδων χιλιομέτρων των ελληνοτουρκικών συνόρων, δημιουργώντας ένα τοίχος από ηλεκτρονικά μάτια, που βοηθά στην συντομότερη κίνηση των περιπολιών και περισσότερες αποτροπές μεταναστευτικών ροών.

Το συγκεκριμένο σύστημα έχει την δυνατότητα θερμικής απεικόνισης τη νύχτα με εμβέλεια 3-4 χιλιόμετρα αλλά και κάμερα ημέρας πολλαπλάσιων χιλιομέτρων σε μια περιοχή δύσβατη που η ορατότητα των πληρωμάτων τόσο τη μέρα και πολύ περισσότερο τη νύχτα περιορίζεται σε λίγα μέτρα. Αυτό το σύστημα αναμένεται να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί επιπλέον, ώστε η “ορατότητά” του να… καθαρίσει και να “βλέπει”, έως και 10-15 χιλιόμετρα στην τουρκική ενδοχώρα.

Την θωράκιση του Έβρου θα έρθουν να ενισχύσουν τους επόμενους μήνες και νέα οχήματα 4Χ4 ειδικά διαμορφωμένα προσαρμοσμένα στο ιδιαίτερο μορφολογικό περιβάλλον της παραποτάμιας περιοχής του Έβρου, συμπληρώνοντας ένα μεγάλο μέρος του αναγκαίου εξοπλισμού της θωράκισης των συνόρων.