Με πρωτοβουλία Τσιάρα προχωρά η «συνεπιμέλεια»

1098

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας συναντήθηκε με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων μετά τις τελευταίες προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθούν οι μπαμπάδες της χώρας τις νέες κινήσεις του υπουργείου δικαιοσύνης, αναφορικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία περί συνεπιμέλειας των τέκνων.

Ένα στα τέσσερα παιδιά υπολογίζεται ότι βιώνουν τις συνέπειες ενός χωρισμού, με δικηγόρους και εκπροσώπους συλλόγων γονέων να ζητούν δραστικές παρεμβάσεις που να διασφαλίζουν το δικαίωμα του παιδιού να μεγαλώνει και με τους δύο γονείς.

«Να μην αφαιρείται από το δικαστήριο επιμέλεια από έναν καλό γονέα, παρά μόνο από τους κακούς γονείς (…..) το παιδί να διαμένει και με τους δύο γονείς και μάλιστα κατά ίσο χρόνο και όταν ο δικαστής δίνει χρόνο γονέα-παιδιού, να δίνει ίσο αλλά ένα πρέπει να περιορίσει κάποιον από τους δύο γονείς να μην δίνει παρακάτω από τα 2/5 του συνολικού χρόνου του παιδιού», τονίζει ο Ιωάννης Παπαρρηγόπουλος, δικηγόρος και πρόεδρος του συλλόγου “Συνεπιμέλεια”.

Το πόρισμα της ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που έχει παραδοθεί στον Υπουργό Δικαιοσύνης, χρειάζεται βελτιώσεις επισημαίνουν νομικοί. Θα ήταν χρήσιμο λένε πριν από την απόφαση του δικαστή να υπάρχει γνωμοδότηση από ειδικούς επιστήμονες.

«Για να εκδοθεί μια σωστή και δίκαιη απόφαση ο δικαστής να λάβει υπ’ όψιν του γνώμες ή γνωμοδοτήσεις ή απόψεις επιστημόνων, οι οποίες μέχρι τώρα δεν λαμβάνονταν υπ’ όψιν, πχ ψυχολόγων, ψυχιάτρων, κοινωνιολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ούτως ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε ένα βήμα παρά πέρα, να λειτουργήσουμε όπως λειτουργεί η Ε.Ε. και να εκδίδονται αποφάσεις που θα βασίζονται σε γνώμες ειδικών και όχι μόνο δικαστών, δικηγόρων ή στείρες νομικές απόψεις», επισημαίνει ο δικηγόρος Ηλίας Σιδέρης.

Ο τόπος κατοικίας του παιδιού να είναι εκεί όπου βρισκόταν η τελευταία κοινή κατοικία των γονέων και να αλλάζει μόνο με συμφωνία ή με δικαστική απόφαση ζητεί ο σύλλογος «Συνεπιμέλεια». Επιπλέον ζητεί να θεσπιστεί υποχρεωτικό σχέδιο ανατροφής τέκνου: «Να κάνουν χρήση υποχρεωτικά από την αρχή, από το στάδιο της υποχρεωτικής πρώτης διαμεσολάβησης ενός σχεδίου ανατροφής παιδιού (parenting plan), δηλαδή να έχουν γράψει σε ένα χαρτί απαντώντας σε ένα ερωτηματολόγιο που θα έχει θέσει το Υπ.Δικαιοσύνης όλες τις συμφωνίες για το πώς θα μεγαλώσει το παιδί τους.»

Στόχος των αλλαγών που προωθεί το Υπουργείο Δικαιοσύνης είναι να υπάρξει ένα ευέλικτο πλαίσιο που να ευνοεί τη συνεννόηση των διαζευγμένων προς όφελος του παιδιού.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας προχωρά ακάθεκτος στη νέα ρύθμιση, βάζοντας γερά θεμέλια για μια πραγματικά ουσιαστική και επιθυμητή αλλαγή στο οικογενειακό δίκαιο. Την Τετάρτη ο υπουργός συναντήθηκε με εκπροσώπους των κομμάτων για να θέσει επί τάπητος τις διαφαινόμενες αλλαγές. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα αντιπολιτευόμενα κόμματα δεν επιδεικνύουν, τουλάχιστον προς το παρόν, το δέον ενδιαφέρον για το ζήτημα, είτε με το πρόσχημα ότι υπάρχουν άλλα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, είτε υπολογίζοντας και προσμετρώντας οιοδήποτε πολιτικό κόστος.

Το δίκαιο αίτημα της συνεπιμέλειας, έφτασε στα χέρια του υπουργού μέσω του βουλευτή Α’ Αθήνας Κωνσταντίνου Μπογδάνου, του οποίου την θύρα έκρουσαν χωρισμένοι μπαμπάδες, μέσω του δημοσιογράφου Νίκου Τσιλιπουνιδάκη.