Μεγαλύτερος κίνδυνος πυρκαγιάς μετά από ατύχημα με συμβατικό αυτοκίνητο από ό,τι με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Η πιθανότητα ανάφλεξης της βενζίνης σε περίπτωση ατυχήματος είναι μεγαλύτερη από την αντίστοιχη που μπορούν να προκαλέσουν οι μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Αυτό εξασφαλίζει ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι ασφαλέστερα για τους επιβάτες, από εκείνα που αφορούν οχήματα με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ, σύμφωνα με έρευνες του κυβερνητικού οργανισμού των ΗΠΑ, NΗTSA, και του πανεπιστημίου του Καναδά Dalhousie.

Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου (Li-ion) αποτελούν την μοναδική πηγή ισχύος για όλα τα ηλεκτρικά οχήματα. Περιέχουν υγρό ηλεκτρολύτη που αποθηκεύει την ενέργεια και μπορεί να υπερθερμανθεί και να καεί με παρατεταμένη έκθεση σε λάθος συνθήκες. Αυτές οι κυψέλες ισχύος εάν βραχυκυκλώσουν μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιές, εάν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες προφυλάξεις ασφαλείας.

Ωστόσο, σε σύγκριση με την τάση ανάφλεξης της βενζίνης οι μπαταρίες ιόντων λιθίου ενέχουν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο πυρκαγιάς ή εκρήξεων. Σε περιπτώσεις πυρκαγιών οχημάτων που ήταν αποτέλεσμα κατεστραμμένων μπαταριών, η πυρκαγιά περιοριζόταν στην περιοχή που περιείχαν οι μπαταρίες, σε αντίθεση με αυτό που εμφανιζόταν σε βενζινοκίνητα οχήματα, στα οποία η πυρκαγιά μπορεί να εξαπλωθεί και σε άλλα μέρη του αυτοκινήτου.

Σημειώνεται, όμως, ότι οι περιπτώσεις πυρκαγιάς μπαταριών ιόντων λιθίου δεν είναι συχνές και τα περιστατικά είναι ελάχιστα. Οι πιθανότητες ανάφλεξης είναι παρόμοιες με αυτές που μπορούν να εμφανιστούν σε ένα κινητό τηλέφωνο ή σε ένα φορητό υπολογιστή. Οι κυψέλες μπαταριών ιόντων λιθίου μπορεί μερικές φορές να παράγουν αρκετή θερμότητα, ακόμη και κατά τη διάρκεια της κανονικής λειτουργίας τους, και άλλες φορές λόγω βραχυκυκλώματος ή εξωτερικής βλάβης, προκαλώντας αντίδραση που είναι γνωστή ως «θερμική διαφυγή». Ωστόσο, σύμφωνα με τα ερευνητικά ευρήματα του καθηγητή Φυσικής και Χημείας στο Πανεπιστήμιο του Καναδά Dalhousie, Τζεφ Νταχν, εκδηλώνεται μόνο μία πυρκαγιά για κάθε 100 εκατομμύρια μπαταρίες ιόντων λιθίου στην αγορά όταν χρησιμοποιούνται σωστά.

Αυτή η θερμική διαφυγή αντιμετωπίστηκε από σχεδιαστές και μηχανικούς ηλεκτρικών αυτοκινήτων για να αποτρέψει τον τύπο υπερθέρμανσης. Γι’ αυτό, οι μπαταρίες του οχήματος περιβάλλονται, συνήθως, από ένα προστατευτικό κάλυμμα ψύξης γεμάτο με ψυκτικό υγρό.

Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες προστατεύουν την καμπίνα των επιβατών με επιπλέον μία θωράκιση εξωτερικής πλάκας αλουμινίου που διαθέτει ένα στρώμα πυροπροστασίας, το οποίο έχει βάλει υψηλές βαθμολογίες ασφαλείας σε δοκιμές σύγκρουσης.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό οργανισμό των ΗΠΑ, η πιθανότητα τραυματισμών επιβατών σε ατυχήματα με ηλεκτρικά οχήματα είναι στην πραγματικότητα ελαφρώς χαμηλότερη, γεγονός που σημαίνει ότι είναι ασφαλέστερα για τους επιβάτες, από εκείνα που αφορούν οχήματα με κινητήρες βενζίνης και ντίζελ. Ωστόσο, το συνολικό κόστος των επισκευών σύγκρουσης και αντικατάστασης των ηλεκτρικών οχημάτων είναι κατά μέσο όρο πολύ υψηλότερο από τα αντίστοιχα αυτοκίνητα οχημάτων εσωτερικής καύσης.