Μελομακάρονα χωρίς ζάχαρη 

Τα μελομακάρονα δεν θα μπορούσαν να λείπουν φέτος από το μενού. Είναι ίσως το πιο λαχταριστό γλύκισμα. Μελωμένο, τραγανό ή αφράτο, με πλούσια γεύση.

Και επειδή δεν θα σταματήσουμε μόνο σε ένα, τι θα έλεγες φέτος για μελομακάρονα χωρίς καθόλου ζάχαρη και τύψεις;

Σημείωσε τι θα χρειαστείς:

ΥΛΙΚΑ

Για τα μελομακάρονα:

240 ml λάδι καρύδας

100 γρ. μέλι

100 ml κονιάκ

50 ml χυμό πορτοκαλιού

Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

550 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης

1 κ.γ. baking powder

½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη

½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Καρύδια θρυμματισμένα, για το σερβίρισμα

Για το σιρόπι:

300 γρ. μέλι

200 ml νερό

2 στικ κανέλα

Χυμό από 1 λεμόνι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  • Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
  • Μόλις πάρει βράση, βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  • Για τα μελομακάρονα: Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, την κανέλα, τη μαγειρική σόδα, το baking powder και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι καρύδας, το μέλι, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα με το λάδι καρύδας στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Στη συνέχεια, πλάθουμε σε μπαλάκια βάρους 30-35 γρ. το καθένα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
  • Ύστερα, κάνουμε πιρουνιές στην πάνω πλευρά της κάθε ζύμης για να δώσουμε σχήμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25-30 λεπτά.
  • Μόλις ψηθούν, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα για 10 δευτερόλεπτα.
  • Με μία τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε τα μελομακάρονα μέσα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος.
  • Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού τα σερβίρουμε.

Καλή απόλαυση!