Τα μελομακάρονα δεν θα μπορούσαν να λείπουν φέτος από το μενού. Είναι ίσως το πιο λαχταριστό γλύκισμα. Μελωμένο, τραγανό ή αφράτο, με πλούσια γεύση.
Και επειδή δεν θα σταματήσουμε μόνο σε ένα, τι θα έλεγες φέτος για μελομακάρονα χωρίς καθόλου ζάχαρη και τύψεις;
Σημείωσε τι θα χρειαστείς:
ΥΛΙΚΑ
Για τα μελομακάρονα:
240 ml λάδι καρύδας
100 γρ. μέλι
100 ml κονιάκ
50 ml χυμό πορτοκαλιού
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
550 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γ. baking powder
½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
Καρύδια θρυμματισμένα, για το σερβίρισμα
Για το σιρόπι:
300 γρ. μέλι
200 ml νερό
2 στικ κανέλα
Χυμό από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Για το σιρόπι: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υλικά και αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
- Μόλις πάρει βράση, βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά την κατσαρόλα και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Για τα μελομακάρονα: Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι, την κανέλα, τη μαγειρική σόδα, το baking powder και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
- Στη συνέχεια, σε ένα άλλο μπολ ρίχνουμε το λάδι καρύδας, το μέλι, το κονιάκ, το χυμό πορτοκαλιού και τα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Μεταφέρουμε το μείγμα με το λάδι καρύδας στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε με τα χέρια μας φορώντας γάντια μιας χρήσης, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Στη συνέχεια, πλάθουμε σε μπαλάκια βάρους 30-35 γρ. το καθένα και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα ταψί του φούρνου που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
- Ύστερα, κάνουμε πιρουνιές στην πάνω πλευρά της κάθε ζύμης για να δώσουμε σχήμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για 25-30 λεπτά.
- Μόλις ψηθούν, ρίχνουμε τα καυτά μελομακάρονα μέσα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε μέσα για 10 δευτερόλεπτα.
- Με μία τρυπητή κουτάλα μαζεύουμε τα μελομακάρονα μέσα από το σιρόπι και τα τοποθετούμε σε ένα σκεύος.
- Τέλος, πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και αφήνουμε να κρυώσουν καλά προτού τα σερβίρουμε.
Καλή απόλαυση!