Μελβούρνη: Επεισόδια διαδηλωτών – αστυνομίας σε συλλαλητήριο κατά του lockdown

Σοβαρά επεισόδια εξελίσσονται στην Αυστραλία.

 

Άγρια επεισόδια ξέσπασαν στο κέντρο της Μελβούρνης όταν χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν κατά των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Η αστυνομία έκανε χρήση σπρέι πιπεριού για να διαλύσει πλήθος περισσότερων από 4.000 διαδηλωτών, ενώ στο Σίδνεϋ αποτράπηκε η συγκέντρωση μικρότερων ομάδων διαδηλωτών από μεγάλη δύναμη της αστυνομίας για την αντιμετώπιση των ταραχών.

Η αστυνομία της πολιτείας Βικτόρια ανακοίνωσε ότι συνέλαβε 218 ανθρώπους στην πρωτεύουσα Μελβούρνη, όπως επίσης ότι επέβαλε 236 πρόστιμα και έθεσε υπό κράτηση 3 ανθρώπους για επίθεση σε αστυνομικούς. Σε καθέναν από τους συλληφθέντες μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 5.452 δολαρίων Αυστραλίας (περισσότερα από 3.300 ευρώ) για παραβίαση εντολών για την δημόσια υγεία.

Η αστυνομία στη Νέα Νότια Ουαλία, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϋ, ανακοίνωσε ότι απήγγειλε κατηγορίες σε 47 ανθρώπους για παραβίαση εντολών για την δημόσια υγεία ή για αντίσταση κατά την σύλληψη, μεταξύ άλλων, και ότι επέβαλε 260 πρόστιμα που κυμαίνονται από 50 ως 3.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 30 ως 1.800 ευρώ). Η αστυνομία διευκρίνισε επίσης ότι 250 άνθρωποι κατάφεραν να φτάσουν στην πόλη για να διαδηλώσουν.

Το Σίδνεϋ, η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους βρίσκεται σε αυστηρό lockdown εδώ και περισσότερο από δύο μήνες, αλλά δεν έχει επιτύχει ωστόσο να αναχαιτίσει το πρόσφατο ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, το οποίο εξαπλώθηκε σε άλλες πολιτείες κι έφθασε μέχρι τη γειτονική Νέα Ζηλανδία.

Σοβαρή η κατάσταση στη Νέα Νότια Ουαλία

Η μεγάλη πλειονότητα των 894 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το περασμένο 24ωρο στην Αυστραλία διαγνώσθηκε στο Σίδνεϋ, επίκεντρο του τρέχοντος ξεσπάσματος που αποδίδεται στην πιο μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα. «Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρή κατάσταση εδώ στη Νέα Νότια Ουαλία», δήλωσε ο πολιτειακός υπουργός Υγείας, ο Μπραντ Χάζαρντ. «Δεν είναι ώρα να φανούμε εγωιστές, είναι ώρα να σκεφτούμε την κοινότητά μας και τις οικογένειές μας».

Η αστυνομία περιπολούσε σήμερα στους δρόμους του Σίδνεϋ και απέκλειε τη μεταφορά κόσμου με ιδιωτικά και δημόσια μέσα μεταφοράς στο κέντρο της πόλης ώστε να περιορίσει τον αριθμό των ανθρώπων που συγκεντρώνονταν σε διαδήλωση που δεν είχε λάβει άδεια από τις αρχές. Στη Μελβούρνη, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, μεγάλο πλήθος κατάφερε να πραγματοποιήσει πορεία και κάποιοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία, μετά την εντολή που δόθηκε από τον πρωθυπουργό της Βικτόρια Ντάνιελ Άντριους για τη διεύρυνση, ώστε να ισχύει σε όλη την πολιτεία, του lockdown που είχε αρχικά επιβληθεί μόνον στην πρωτεύουσά της.