Μενδώνη: Κίνηση ουσίας η παρέμβαση των Αμερικανών Γερουσιαστών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

Ως μία κίνηση υψηλού συμβολισμού και ουσίας χαρακτηρίζει η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη την γραπτή παρέμβαση Αμερικανών Γερουσιαστών υπέρ του επαναπατρισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οι 18 Γερουσιαστές απέστειλαν επιστολή προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον προτρέποντάς τον να ξεκινήσει σοβαρές συζητήσεις γι’ αυτό το σημαντικό θέμα.

Η υπουργός Πολιτισμού επικοινώνησε, χθες, με τους αποστολείς της βαρυσήμαντης αυτής επιστολής η οποία, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η ίδια «αναγνωρίζει με εμφατικό τρόπο την δίκαιη διεκδίκησή μας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους». Τους ευχαρίστησε θερμά για την πρωτοβουλία του και τους απήθυνε πρόσκληση να επισκεφθούν την Ελλάδα.

«Πρόκειται για κίνηση υψηλού συμβολισμού, αλλά και ουσίας, δεδομένης της αναφοράς στην ιστορικά ειδική σχέση μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αναφορά ότι προσβλέπουν στην ενίσχυση αυτής της σχέσης μέσω της ολοκλήρωσης θεμάτων, όπως η επιστροφή των Γλυπτών, είναι ισχυρή πολιτική υπόμνηση. Η παρότρυνση των γερουσιαστών προς τη βρετανική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση για την επιστροφή των Γλυπτών τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δηλαδή με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από τη Ελληνική Επανάσταση, αναβιώνοντας το πνεύμα του αμερικανικού φιλελληνισμού κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 1821 » υπογραμμίζει με νόημα η κ. Μενδώνη.

Προσθέτει δε πως «ι δεκαοκτώ γερουσιαστές με την πρωτοβουλία τους αυτή επιβεβαιώνουν τον θαυμασμό και τον σεβασμό τους στις αξίες που κληροδότησε στον δυτικό κόσμο η κλασική αρχαιότητα και προτρέπουν τη Μεγάλη Βρετανία να ενδυναμώσει τους δεσμούς της με την Ελληνική Δημοκρατία και τους Έλληνες».

Η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κάλεσε τους Γερουσιαστές, μόλις οι συνθήκες τις πανδημίας το επιτρέψουν, να ταξιδέψουν στη χώρα μας προκειμένου να ζήσουν από κοντά την μοναδική εμπειρία μιας επίσκεψης στα Μνημεία και στο Μουσείο της Ακρόπολης.