Μενέντεζ για Τουρκία στο Φόρουμ των Δελφών: Δεν είναι αναντικατάστατη στην περιοχή

Τι δήλωσε ο Ρόμπερτ Μενέντεζ.

 

Νέα ηχηρά μηνύματα προς την Τουρκία έστειλε ο Γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ. Ο κ Μενέντεζ αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο, είπε ότι η στήριξη του και από την νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ είναι ενδεικτική για την σημασία που η Ουάσιγκτον δίνει στην περιοχή μας.

Ταυτόχρονα όπως είπε στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι δεν είναι αναντικατάστατη στην περιοχή καθώς η συμμαχία των ΗΠΑ με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ, είναι μια πολύτιμη συμμαχία που βασίζεται σε γερά θεμέλια, στενούς δεσμούς και κοινές δημοκρατικές αξίες. “Οι ευκαιρίες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι απεριόριστες” είπε ο κ Μενέντεζ “αρκεί να έχουμε το στρατηγικό όραμα να τις εκμεταλλευθούμε”. Δεσμεύθηκε δε, ότι θα πιέσει περαιτέρω την νέα κυβέρνηση Μπάιντεν να εφαρμόσει πλήρως όλες τις διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του Έντι Ζεμενίδη Εκτελεστικού Διευθυντή του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας, για το τι μήνυμα στέλνει στην Τουρκία σχετικά με την λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό, είπε ότι μια τέτοια λύση δεν είναι καν στο τραπέζι. “Ούτε η κυβέρνηση των ΗΠΑ συμφωνεί” είπε ο κ Μενέντεζ, “ούτε η διεθνής κοινότητα”. Προέβλεψε μάλιστα ότι τελικός στόχος της Τουρκίας είναι η μελλοντική προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος, κάτι που όπως είπε καθίσταται ευκολότερο αν εφαρμοστεί η λύση των δύο κρατών.

Ο κ. Μενέντεζ είπε ότι η Τουρκία σήμερα υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν δεν είναι μια δημοκρατική χώρα, δεν είναι αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και είναι επικίνδυνος παράγοντας στο διεθνές σκηνικό. Έφερε μάλιστα ως παραδείγματα την προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο, το μνημόνιο με την Λιβύη, την εμπλοκή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την παραβίαση των θρησκευτικών ελευθεριών και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων στην Τουρκία. Για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων είπε πως ο αμερικανός Πρόεδρος έστειλε ένα πανίσχυρο μήνυμα όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη ότι η Αμερική έχει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.