Μέρκελ: «Αναγκαία και ενδεδειγμένη» η επίθεση στη Συρία

Η γερμανίδα καγκελάριος θεωρεί αναγκαίους τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας σε στόχους στη Συρία προκειμένου να αποτραπεί περαιτέρω χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ. 

Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη νυχτερινή αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας στη Συρία. «Η στρατιωτική επιχείρηση ήταν αναγκαία και ενδεδειγμένη προκειμένου να παραμείνει αποτελεσματική η διεθνής αποκήρυξη της χρήσης χημικών όπλων, αλλά και ως προειδοποίηση προς το συριακό καθεστώς ώστε να μην προβεί σε περαιτέρω παραβιάσεις», δήλωσε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ το πρωί στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση «στηρίζει την ανάληψη ευθύνης κατ’ αυτόν τον τρόπο από τους αμερικανούς, βρετανούς και γάλλους συμμάχους μας ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζει η καγκελάριος σε γραπτή της ανακοίνωση. Την αναγκαιότητα της αεροπορικής επίθεσης η καγκελάριος την αιτιολογεί και με τη στάση της Μόσχας. «Για πολλοστή φορά η Ρωσία έχει παρεμποδίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τη διενέργεια ανεξάρτητης έρευνας χημικών επιθέσεων στη Συρία», επισημαίνει η Άγκελα Μέρκελ.

Με ανάλογα επιχειρήματα δικαιολογούν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς τόσο η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρζουλα φον ντερ Λάιεν όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Παράλληλα όμως ο κ. Μάας επισημαίνει πως μόνο με μια «πολιτική λύση θα επιτευχθεί μόνιμη ειρήνη» στη Συρία. Η Γερμανία θα στηρίξει «με όλες της τις δυνάμεις» τις ειρηνευτικές προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Διαδικασίας της Γενεύης, δηλώνει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών σε ανακοίνωση του.

Έκκληση για διπλωματική λύση έκανε σήμερα και η επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλδημοκρατών και υποψήφια για την προεδρία του SPD Αντρέα Νάλες. Μιλώντας σε κομματική εκδήλωση η κ. Νάλες, απευθυνόμενη στην Άγκελα Μέρκελ αλλά και στις ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία, κατέστησε σαφές πως η ειρήνευση στη Συρία θα επιτευχθεί μόνο με μια διπλωματική λύση μαζί με τη Ρωσία.

Κριτική στην επίθεση των τριών δυτικών δυνάμεων στη Συρία ασκούν οι γερμανοί Πράσινοι. Η πρόεδρος του κόμματος Ανναλένα Μπέρμποκ καταδικάζει μεν τις «βιαιοπραγίες του συριακού καθεστώτος», χαρακτηρίζει όμως «λάθος μια επιπλέον στρατιωτική κλιμάκωση». Το ζητούμενο δεν είναι η «εκδίκηση» αλλά μια «συνετή, όμως και αποφασιστική αντίδραση». Εκτός από οικονομικές κυρώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ θα πρέπει ληφθούν ποινικά μέτρα ενάντια σε «εγκληματίες πολέμου», υπογράμμισε η κ. Μπέρμποκ, κάνοντας έκκληση στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε για την εξωτερική πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι να καλέσει τους αρχηγούς και πρωθυπουργούς των κρατών-μελών της ΕΕ προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική. Σε περίπτωση που η κ. Μογκερίνι δεν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, θα πρέπει να την αναλάβει η γερμανίδα καγκελάριος, τόνισε η ίδια.

Πηγή DW