Μεσανατολικό: Παλαιστίνιος νεκρός από πυρά στη Δυτική Όχθη

Ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε το πρωί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στο περιθώριο μιας επιχείρησης στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, μετέδωσε το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ένας νεαρός άνδρας, ο Άχμαντ Μάσαντ, σκοτώθηκε και τρεις ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα πυρά του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων στη Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στη Τζενίν, αλλά δεν σχολίασε τις πληροφορίες για τα θύματα.

Έπειτα από μια σειρά επιθέσεων στο Ισραήλ, εκ των οποίων δύο στο Τελ Αβίβ, τις οποίες διέπραξαν Παλαιστίνιοι από τη Τζενίν, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αυξήσει τις τελευταίες εβδομάδες τις επιχειρήσεις τους στη Δυτική Όχθη.

Οι επιχειρήσεις αυτές επικεντρώνονται στη Τζενίν, όπου δραστηριοποιούνται πολλοί μαχητές ένοπλων οργανώσεων όπως ο Ισλαμικός Τζιχάντ και η Χαμάς, αλλά και οι Ταξιαρχίες αλ Άκσα, ο στρατιωτικός βραχίονας του κόμματος Φάταχ του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Από τις 22 Μαρτίου 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε αντιισραηλινές επιθέσεις. Σε αντίποινα οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει άδεια να κάνουν τα πάντα για να «νικήσουν την τρομοκρατία» και έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιχειρήσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το ίδιο διάστημα έχουν σκοτωθεί συνολικά 26 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες επιθέσεων.

Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ περισσότεροι από 250 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες εβδομάδες σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας στην Πλατεία των Τεμενών, τον τρίτο ιερότερο τόπο για το ισλάμ και τον πιο ιερό τόπο των Εβραίων.

Εξάλλου ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν εκτοξεύσει πολλές ρουκέτες από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος, στις οποίες ο ισραηλινός στρατός απαντά με πλήγματα εναντίον του θύλακα.