Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ απειλεί ότι θα «ανατινάξει» το Ιράν – Η Τεχεράνη προειδοποιεί για αντίποινα

262

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε «φάση λήψης αποφάσεων» αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράν, και σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του στους δημοσιογράφους σκέφτεται ακόμη και να ανατινάξει… ολόκληρη τη χώρα!

«Το ερώτημά μου είναι αν και πότε θα ανατινάξω ολόκληρη τη χώρα. Καλό θα ήταν να συμπεριφερθούν σωστά», τόνισε με το γνωστό χαλαρό ύφος του ο Αμερικανός πρόεδρος.

ΔΕΗ Fiber 1Gbps - Απόκτησέ το

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι τρεις επιλογές που εξετάζει αυτή την περίοδο, είναι να εξαλείψει τη χώρα, να την αφήσει «να σαπίσει» οικονομικά ή να διαπραγματευθεί εκ νέου μια συμφωνία. «Πολύ μεγάλα πράγματα θα συμβούν στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον», υποστήριξε.

Ερωτώμενος, εξάλλου, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία ξεκινά αύριο, Δευτέρα 21/9, στη Νέα Υόρκη, ο Τραμπ πρόεδρος των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι είναι πρόθυμος για μια διπλωματική προσέγγιση για την επίλυση της σύγκρουσης, λέγοντας ότι «είναι μάλλον ανοικτός» στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ιρανό πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν.

Τραμπ: Οι Χούθι δεν θα επιτεθούν στις ΗΠΑ

Σε σημερινές δηλώσεις του στο Fox News, εξάλλου, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι οι σιίτες αντάρτες Χούθι της Υεμένης, που έχουν εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, έχουν δεχθεί να μην επιτεθούν στις ΗΠΑ. «Ο πρόεδρος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε μόνιμη επαφή με τους Χούθι, οι οποίοι έχουν δεχθεί να μην πολεμήσουν τις ΗΠΑ», δήλωσε σχετικά ο Τρέι Γινγκστ, δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου.

Από την πλευρά του, το Ιράν προειδοποίησε σήμερα κατά οποιασδήποτε νέας μεγάλης επίθεσης σε βάρος τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους, καθώς διαθέτει πληροφορίες πως όντως προετοιμάζεται μια τέτοια ενέργεια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αναφέρει το Reuters, η Κεντρική Διοίκηση των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Χατάμ αλ-Ανμπίγια, ανέφερε μέσω κρατικών ΜΜΕ ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα προκαλούσε παρατεταμένα αντίποινα κατά αμερικανικών βάσεων και συμφερόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και πως οι περιφερειακοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον θα θεωρούνταν μέρος της σύγκρουσης.

Στο στόχαστρο του Ιράν οι περιφερειακοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, όποια χώρα στηρίξει μια αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Τεχεράνης, θα θεωρηθεί ότι συμμετέχει στη σύγκρουση. Μάλιστα, οι Ιρανικοί προειδοποιούν ότι, εάν οι συγκεκριμένες χώρες συνεχίσουν τη «διπλή πολιτική» τους και στηρίξουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, «δεν θα μπορούν, πλέον, να αναμένουν αυτοσυγκράτηση από τις ιρανικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Την ώρα, πάντως, που ο ιρανικός στρατός ανεβάζει τους τόνους, η Τεχεράνη αφήνει ανοιχτό και το διπλωματικό κανάλι. Ο Μοχσέν Ρεζαΐ, γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, δήλωσε ότι οι ιρανικοί όροι για τον τερματισμό του πολέμου έχουν μεταφερθεί στην αμερικανική πλευρά μέσω του Κατάρ και ότι αναμένεται, πλέον, η απάντηση του Τραμπ.

Χθες, Σάββατο 19/9, πάντως, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας, αναφέροντας ότι υπάρχει πιθανότητα απρόβλεπτης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή και καλώντας τους Αμερικανούς να επιδεικνύουν αυξημένη επαγρύπνηση και να είναι προετοιμασμένοι για ενδεχόμενες ακυρώσεις πτήσεων και κλεισίματα εναέριου χώρου.

Το πετρέλαιο παραμένει «εγκλωβισμένο» στο Ορμούζ

Στο μεταξύ, το Ιράν εντείνει τις πιέσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου, έχοντας αποκλείσει το μεγαλύτερο μέρος της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ, με αποτέλεσμα να αποκοπούν σχεδόν ολοκληρωτικά οι ενεργειακές εξαγωγές του Κόλπου από τις παγκόσμιες αγορές.

Παράλληλα, ο αμερικανικός αποκλεισμός των ιρανικών λιμανιών εμποδίζει το Ιράν να πουλήσει το δικό του πετρέλαιο, συμβάλλοντας στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, παρότι ο πόλεμος προκαλεί σοβαρές ζημιές σε όλες τις πλευρές, υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις επιστροφής στην προσωρινή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο, αλλά κατέρρευσε τον Ιούλιο, εν μέσω διαφωνιών για τους όρους της. Η Τεχεράνη, μάλιστα, επανέλαβε σήμερα ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει τα Στενά, εάν, προηγουμένως, δεν εκπληρωθούν οι όροι εκείνης της συμφωνίας, όπως τους ερμηνεύει η Τεχεράνη.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ιρανικού Κοινοβουλίου, Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ, δήλωσε ότι το Ιράν θα πρέπει να συνεχίσει τόσο να πολεμά, όσο και να διαπραγματεύεται, προκειμένου να απωθήσει τους εχθρούς του και να εδραιώσει μέσω της διπλωματίας οποιαδήποτε κέρδη έχει επιτύχει.