Μεταβαίνει σήμερα στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς μεταβαίνει σήμερα στα Σκόπια, με την πρόταση Κοτζιά, για ένα σύμφωνο φιλίας, το οποίο θα λειτουργεί ως ένα συνολικό κείμενο διευθέτησης των εκκρεμοτήτων που χωρίζουν την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα που προκρίνεται από την ελληνική πλευρά είναι ο όρος «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» στη σλαβική γλώσσα, δηλαδή «Republika GornaMakedonija».  

Τα παραπάνω φέρεται να επιβεβαιώνονται και από τις εκτεταμένες αναφορές του Νίκου Κοτζιά σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για την επίλυση του ονοματολογικού.

Άμεση ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, το οποίο σε ανακοίνωση του προειδοποίησε ότι «η δημόσια ανακοίνωση τελικών θέσεων μπορεί να μειώσει το περιθώριο για διαπραγματεύσεις».

«Για να φτάσουμε σε συμφωνία απαιτείται να δείξει καλή θέληση και η άλλη πλευρά» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων.

Από το 2008 τα Σκόπια έχουν αποδεχτεί σύνθετη ονομασία και στην Ελλάδα τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις έχουν διαπραγματευτεί για σύνθετη ονομασία, δήλωσε στον ΣΚΑΙ ο Υφυπουργός Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας και διερωτήθηκε τι άλλαξε ξαφνικά. 

Πρόσθεσε δε ότι η πλειοψηφία των μεγάλων Ευρωπαϊκών χωρών έχει αναγνωρίσει τα Σκόπια ως «Μακεδονία».