Μεξικό: Επτά πτώματα σε 48 ώρες βρέθηκαν στο Ακαπούλκο!

114

Τα πτώματα τουλάχιστον επτά ανθρώπων εντοπίστηκαν σε διάφορες γειτονιές στο γνωστό Ακαπούλκο, το λιμάνι του νότιου Μεξικού το οποίο πλήττεται σκληρά εδώ και χρόνια από τη μάστιγα του οργανωμένου εγκλήματος, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Τρία πτώματα εντοπίστηκαν το βράδυ του Σαββάτου, στο πορτμπαγκάζ ταξί και τα υπόλοιπα τέσσερα χθες σε διαφορετικές συνοικίες, σύμφωνα με την Αστυνομία, ενώ επίσης χθες εκσφενδονίστηκαν εναντίον αστυνομικού τμήματος εκρηκτικοί μηχανισμοί.

«Λαμβάνοντας υπόψιν μας τα γεγονότα των τελευταίων ωρών», αποφασίστηκε να ενισχύσουμε την επιχειρησιακή ανάπτυξή μας σε διάφορους τομείς και ζώνες προτεραιότητας στο Ακαπούλκο, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις και την Εθνική Φρουρά, ανέφερε το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας σε ανβακοίνωσή του.

Η ομοσπονδιακή αστυνομία «ενίσχυσε τις επιχειρησιακές ενέργειές της και την επιτήρηση μέσω βίντεο στις δημόσιες συγκοινωνίες, στις αγορές και στις συνοικίες με υψηλή εγκληματικότητα», πρόσθεσε.

Αργότερα η ίδια πηγή ανέφερε πως άγνωστοι πέταξαν τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον αστυνομικού τμήματος στο Ακαπούλκο.

Η πασίγνωστη λουτρόπολη στις μεξικανικές ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό, που υπέστη εκτεταμένες καταστροφές τον Οκτώβριο από ισχυρό τυφώνα, συγκαταλέγεται στις περιοχές που πλήττονται πιο σκληρά από την εγκληματική δράση των καρτέλ των ναρκωτικών. Το 2023, διαπράχθηκαν σ’ αυτή κάπου 1.890 φόνοι.

Στα τέλη Ιουνίου, εντοπίστηκαν τα πτώματα πέντε ανδρών, κάποια με δεμένα τα χέρια, σε δρόμο που οδηγεί στο Ακαπούλκο.

Τη 17η Ιουνίου, ο Σαλβαδόρ Βιγιάλμπα, που εξελέγη δήμαρχος της πόλης Κοπάλα στις εκλογές της 2ης Ιουνίου, δολοφονήθηκε σε αυτοκινητόδρομο.

Η βία που αποδίδεται στις συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος στο Μεξικό έχει στοιχίσει τη ζωή σε κάπου 450.000 ανθρώπους, ενώ άλλοι 100.000 και πλέον αγνοούνται από τα τέλη του 2006, όταν ο τότε πρόεδρος Φελίπε Καλδερόν κήρυξε τον λεγόμενο «πόλεμο» κατά των ναρκωτικών, αναπτύσσοντας τις ένοπλες δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας για να πατάξουν τα καρτέλ.