Μη μπερδευτείτε: Άλλαξε η ώρα

224

 

Μια ώρα ύπνο κερδίσαμε σήμερα καθώς τα χαράματα άλλαξε και φέτος, η ώρα.

 

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αναφέρει:

 

«Σας υπενθυμίζουμε ότι, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της θερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της EE 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη θερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα πίσω, δηλαδή από 04:00 σε 03:00».

 

 

Τον Μάρτιο του 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ του τερματισμού της πρακτικής αυτής, της προσαρμογής των ρολογιών κατά μία ώρα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Ωστόσο, το Συμβούλιο της ΕΕ δεν φαίνεται ότι πήρε τόσο ζεστά το θέμα και δύο χρόνια μετά δεν έχουν καταλήξει σε μια κοινή θέση για το εν λόγω ζήτημα.

Η εισήγηση του ευρωκοινοβουλίου για την αλλαγή ώρας -Το 84% των πολιτών υπέρ του τερματισμού των αλλαγών

 

Ο εισηγητής του Ευρωκοινοβουλίου Johan Danielsson (S&D, SE) τον περασμένο Μάρτιο και ενόψει -τότε- της αλλαγής που έγινε, δήλωσε: «Είναι σημαντικό να ακούσουμε το αίτημα των πολιτών μας να σταματήσουν να αλλάζουμε ώρα. 4,6 εκατομμύρια άτομα συμμετείχαν στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με αυτό το θέμα, περισσότεροι από κάθε άλλη φορά.

 

Αυτό είναι ένα θέμα που είναι αγαπητό στους πολίτες μας και πρέπει να τους δείξουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδιαφέρεται για τις ανησυχίες τους. Υπολογίζεται ότι το 20% του πληθυσμού επηρεάζεται σωματικά και ψυχικά από την αλλαγής της ώρας. Αυτές είναι συχνά ευάλωτες ομάδες στην κοινωνία, όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και άτομα με χρόνια νοσήματα. Ελπίζω πραγματικά ότι οι χώρες της ΕΕ θα σταματήσουν να σέρνουν τα πόδια τους και να έρθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συμφωνήσουν για τον τερματισμό της αλλαγής ώρας στην ΕΕ χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

 

«Το 84% των πολιτών της ΕΕ τάσσεται υπέρ του τερματισμού των αλλαγών της ώρας, οι οποίες σύμφωνα με πολλές μελέτες έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Είναι σαφές ότι η εποχιακή αλλαγή του χρόνου πρέπει να τελειώσει και οι χώρες της ΕΕ πρέπει να συντονιστούν μεταξύ τους για την επιλογή του καλύτερου χρόνου για την περιοχή τους. Ωστόσο, αυτό θα ήταν δυνατό μόνο εάν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε συνομιλίες για νέους κανόνες το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού Karima Delli (Πράσινοι / EFA, FR).