Μιχάλης Σάλλας στο Φόρουμ Δελφών: Άμεσα μέτρα για την αποφυγή

204

Την καταπολέμηση της ακρίβειας και την αποφυγή φαινομένου στασιμοπληθωρισμού σχολίασε ο Πρόεδρος της Lyktos Group κ. Μιχάλης Σάλλας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο πλαίσιο του Delphi Forum ο κ. Σάλλας προέβλεψε υψηλές πληθωριστικές πιέσεις ενώ τάχθηκε υπέρ των σταθερών αυτοδύναμων κυβερνήσεων. Ερωτώμενος σχετικά για το αν αυτό δεν μπορεί να συμβεί σημείωσε πως η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να παρακολουθήσει το μοντέλο Γερμανίας δηλαδή προγραμματική συμφωνία πριν το σχηματισμό κυβέρνησης.

Υπάρχουν πολλές ομοιότητες με την κρίση της δεκαετίας του 70 παρατήρησε ο κ. Σάλλας. «Τηρουμένων των αναλογιών και των ιδιαίτερων συνθηκών πιστεύω πως υπάρχουν και σήμερα ίδιοι λόγοι με αυτούς που είχαν οδηγήσει τότε στην κρίση και στον στασιμοπληθωρισμό. Το φαινόμενο αυτό στη χώρα μας αυξήσεις τιμών χωρίς ανάπτυξη συντηρήθηκε 23 χρόνια έναντι 10 ετών στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Το πρόβλημα του στασιμοπληθωρισμού είναι και πάλι διεθνές και θα επηρεάσει περισσότερο τις χώρες εκείνες που βασίζονται σε εισαγωγές πρώτων υλών όπως οι ενέργεια τα σιτηρά τα λιπάσματα και τα βασικά μέταλλα. Γι’ αυτό και απαιτούνται πολύ σοβαρά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται τόσο μεγαλύτερη θα είναι η απειλή του απόλυτου στασιμοπληθωρισμού».

O κ. Σάλλας σημείωσε πως το κράτος μπορεί να στηρίξει τις επιχειρήσεις ώστε αυτές να μην μετακυλήσουν στον καταναλωτή την αύξηση του κόστους που θα υποστούν ενώ μίλησε και για κίνητρα που θα επιτρέψουν χαμηλότερες καταναλώσεις ενέργειας τη δύσκολη αυτήν περίοδο.

Η απεξάρτηση της Ευρώπης από τον Ρωσικό ορυκτό πλούτο δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Ο στόχος πρέπει να είναι διττός : Aαντικατάσταση του ρωσικού αερίου και των άλλων καυσίμων ρωσικής προέλευσης από τη μία με σωστές παρεμβάσεις και προσιτές τιμές για όλους τους Ευρωπαίους από την άλλη σημείωσε.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες σημείωσε πως πρέπει να έρθει στο προσκήνιο η εμπορική τραπεζική που είναι αυτή που θα τονώσει την οικονομία.

Οι τράπεζες μπορούν να χρηματοδοτήσει και πιο μικρού βεληνεκούς επιχειρήσεις με εξαγωγικές δυνατότητες ιδιαίτερα στην περιφέρεια.

Δήλωσε τέλος αισιόδοξος για το επόμενο χρονικό διάστημα στην ελληνική οικονομία, συμπληρώνοντας ότι θα πρέπει η επιχειρηματική κοινότητα να ασκεί πιέσεις για την ικανοποίηση των αιτημάτων της.